Getty Images

Deinze geeft mondmaskers stadspersoneel weg aan huisdokters en tandartsen

De stad Deinze heeft voor eigen personeel als bescherming mondmaskers besteld maar geeft ze weg aan huisdokters en tandartsen. Het gaat om 750 stuks die op dit moment verdeeld worden. Dat moet het tekort proberen opvangen. "Het stadspersoneel wordt nu vooral beschermd door in te zetten op telewerk", zegt burgemeester Jan Vermeulen (CD&V). 

De stad Deinze had al eerder een bestelling gedaan van mondmaskers met de bedoeling om die te verdelen onder haar stadspersoneel. Maar zij gaat ze nu allemaal doorsluizen naar huisdokters en tandartsen. "Zij hebben dat veel meer nodig nu. Het is belangrijk dat mensen die hulp moeten kunnen verlenen moeten kunnen blijven functioneren, in alle veiligheid", geeft burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) aan.

Huisdokters en tandartsen

"Het stadspersoneel zal hier allicht wel vragen rond hebben, maar de oorspronkelijke opdracht vanuit de federale regering is om mondmaskers te verdelen naar hulpverleners zoals dokters en tandartsen. En op gemeentelijk niveau moet je dat respecteren", legt Vermeulen uit. 

Je kan een veldslag verliezen, als je de oorlog maar wint
Burgemeester Deinze Jan Vermeulen (CD&V)

Lokale bedrijven mondmaskers laten maken

De stad doet ook een hoopvolle oproep naar bedrijven toe voor het maken van mondmaskers. "We mogen niet meer rekenen op leveringen vanuit het buitenland, want dat loopt vaak fout. We moeten proberen samen te werken als gemeente met bedrijven die de nodige kennis hebben. Dat kan perfect."

Hoop

De burgemeester is hoopvol ondanks de coronacrisis: "We gaan dit overwinnen, ik ben dat zeker. 80 procent van de mensen die getroffen zijn door dit virus ervaart het als een milde ziekte. De algemene aanpak is goed, we hebben enkel een tegenslag met de levering van mondmaskers. Maar in tijden van crisis moet je tegenslagen overwinnen", benadrukt Vemeulen nog.

Meest gelezen