Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Amerikaanse beursindex Dow Jones kent grootste val in 30 jaar tijd: min 13 procent 

De economische impact van het coronavirus heeft zich vandaag opnieuw sterk laten voelen op de beurzen. De Dow Jones verloor bijna 13 procent, het grootste verlies sinds de crash van 1987. De Chinese economie kent een tijdelijke terugval van meer dan 20 procent en de klap is er groter dan tijdens de financiële crisis van 2008.

De Amerikaanse centrale bank (Fed) heeft de rente verlaagd naar bijna 0 procent. "Dat is het niveau waar die lag meteen na de financiële crisis van 2008", zegt economisch journalist Michaël Van Droogenbroeck. "Het geeft aan in welke financiële situatie we momenteel zitten. De Fed gaat ook voor 700 miljard dollar aan obligaties opkopen, dat is om geld te pompen in het financieel systeem. Het is duidelijk in deze coronatijden is het terug alle hens aan dek." Dat opkopen van obligaties om geld in de economie te pompen, is een beproefd recept van tijdens de bankencrisis van 2008. 

De Europese Centrale Bank (ECB) kan moeilijk de rente verlagen, want die ligt nog zo laag bij ons. "De ECB heeft wel aangekondigd om de leenfaciliteiten te vergemakkelijken, maar er is veel meer nodig. Zeker als we naar de Chinese cijfers kijken. De impact op de economie van het coronavirus is er waanzinnig. Het zou voor het eerst zijn dat de Chinese economie krimpt. Het gaat om tijdelijke terugvallen van meer dan 20 procent."

De maatregelen van de Fed in de VS hebben alvast niet veel indruk gemaakt op de beleggers. De belangrijkste Europese beursindexen stonden vandaag lange tijd met meer dan 10 procent op verlies. Het ging dan over onder meer Euronext Brussel, Londen, Parijs en Frankfurt. In de namiddag is dat wat afgezwakt en op het einde van de dag sloot Londen 4,7 procent lager. In Parijs was dat 5,7 procent en in Frankfurt 5,3 procent. Dat is veel, maar niet dramatisch, zoals het vanochtend leek. Uitzondering is de Bel-20 in Brussel die 7,2 procent lager sloot.

Ook de Amerikaanse beurzen zijn met forse verliezen afgesloten. De handel in New York werd al kort na de opening stilgelegd omdat de verliezen te groot waren. Als de brede S&P-index met meer dan zeven procent daalt, wordt de handel automatisch voor een kwartier stilgelegd. Dat gebeurt nog eens voor een kwartier als de index met 13 procent daalt op een dag en als de 20 procent bereikt wordt, sluit de beurs de rest van de dag. De Dow Jones sloot uiteindelijk af met een verlies van 12,94 procent, de technologiebeurs Nasdaq verloor 12,32 procent.

De verliezen op de beurzen in het Verre Oosten bleven beperkt tot drie tot vier procent en dat viel dus nogal mee. 

"Chinese terugval erger dan in 2008"

China was het eerste land dat te maken kreeg met het virus en dus ook met de economische impact daarvan. Ook op dat vlak kan het dus een graadmeter zijn voor de andere getroffen landen.

Het kwartaal is nog niet rond, maar er wordt dus een terugval van meer dan 20 procent verwacht. Zeker is dat de industriële productie in China in januari en februari met zeker 13,5 procent gedaald is en dat is de zwaarste terugval sinds 1990, toen de Chinese economie een fractie was van wat die nu is. In hele industriële regio's zoals Wuhan en de provincie Hubei, maar ook elders zijn fabrieken gewoon gesloten en dat gebeurde niet tijdens de crisis van 2008.

De werkloosheid in China ligt nu op 6,2 procent en dat is het hoogste cijfer ook sinds het begin van de statistieken. De overheid pompt 14,3 miljard dollar in de economie via leningfaciliteiten op een jaar en de Chinese centrale bank verlaagt de veiligheidsbuffer die commerciële banken moeten aanhouden. De huidige terugval in China is groter dan in 2008 en dat belooft navolging te krijgen in de rest van de wereld. 

Er worden vooral enorme klappen verwacht in de sector van de luchtvaart en cruiseschepen. Een aantal maatschappijen zullen verdwijnen en wellicht zijn er daar grote bij. Uiteraard zal de impact verlichten als de epidemie wegkwijnt, maar er zijn wellicht structurele economische gevolgen. Zo worden er nu vragen gesteld bij de huidige manier van handel en productie die te veel afgestemd is op China en op erg kwetsbare productielijnen. 

Meest gelezen