AFP or licensors

EU stelt voor tijdelijk Europese buitengrenzen te sluiten in strijd tegen coronavirus

De buitengrenzen van de Europese Unie moeten tijdelijk dicht. Dat heeft Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gezegd in een video op Twitter. Ze stelt de staatshoofden en regeringsleiders voor om alle "niet-essentiële" reizen naar de EU voor minstens dertig dagen op te schorten. Met deze drastische maatregel hoopt de EU de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Wellicht zetten de Europese leiders morgen het licht op groen tijdens hun videoconferentie.

Het inreisverbod voor niet-EU-onderdanen zal dertig dagen gelden, maar kan worden verlengd. Wie geen EU-burger is, maar al lang in de EU woont, zal wel nog de EU binnen mogen, net als familieleden van EU-burgers, diplomaten en "essentiële" arbeidskrachten als dokters en verpleger

Het reisverbod geldt alleen voor personen. Vrachtvervoer en grenswerkers krijgen een uitzondering.

(lees door onder de tweet)

De vier landen die geen EU-lidstaat zijn maar wel tot de Schengenzone behoren - Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland - worden gevraagd aan het inreisverbod mee te doen.

Dat geldt ook voor EU-landen die geen lid zijn van Schengen (Roemenië, Bulgarije, Kroatië, Ierland) en het Verenigd Koninkrijk.

Von der Leyen kondigt in haar video ook aan dat de Commissie de Europese staatssteunregels drastisch wil versoepelen om bedrijven financieel te ondersteunen.

Meest gelezen