Franse president Macron kondigt lockdown aan: "Wat ik vraag is ongezien, maar we zijn in oorlog"

Frankrijk gaat nog drastischer maatregelen invoeren om het coronavirus te proberen indammen. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron maandagavond aangekondigd in een felle, sombere toespraak tot de natie. De Fransen mogen enkel nog hun huis verlaten voor strikt noodzakelijke verplaatsingen. Wie zich niet aan de regels houdt, wordt bestraft met een boete tot 135 euro. 100.000 politiekrachten zullen daarop toezien. Ook de Franse grenzen gaan dicht. 

Na Italië en Spanje kondigt nu ook Frankrijk een lockdown aan in de strijd tegen het coronavirus. Vanaf dinsdag om 12 uur worden alle samenscholingen en bijeenkomsten verboden, al zeker voor twee weken. Mensen mogen hun huis nog enkel verlaten voor strikt noodzakelijke verplaatsingen, zoals boodschappen, maar "met discipline en door een meter afstand in acht te nemen."

Daarnaast mogen mensen ook gaan werken "als thuiswerken niet mogelijk is". "Een beetje fysieke activiteit, als dat niet met vrienden of familie is, is toegelaten", zei Macron nog.

Maar het is menens voor Macron: zijn minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner kondigde aan dat Frankrijk 100.000 politiemensen inzet, die moeten verzekeren dat de nieuwe maatregelen in de strijd tegen het coronavirus worden toegepast. “Blijf thuis”, is de boodschap dus. Wie daar geen gehoor aan geeft, riskeert boetes tot 135 euro. Net als in Italië en Spanje moet iedereen die tóch buitenkomt een geldige reden kunnen geven voor hun verplaatsing.

In Frankrijk golden al strenge maatregelen, zoals het sluiten van cafés, restaurants, scholen en skistations. Maar nog strengere maatregelen zijn nodig, zei Macron, want het aantal besmette mensen verdubbelt elke drie dagen, en het aantal sterfgevallen loopt op.

Bekijk hieronder een fragment van de speech en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Gezondheidsoorlog

"Ik weet dat wat ik van u vraag ongezien is", zei Macron. "Maar de omstandigheden vragen erom. We zijn in oorlog, een gezondheidsoorlog, maar de vijand is onzichtbaar."

"Luister naar het personeel in de gezondheidszorg", zei Macron met aandrang. "Zij zeggen: "Als u ons wilt helpen, blijf dan thuis en vermijd contact."

Niemand is onkwetsbaar, ook niet de jongeren

Macron uitte scherpe kritiek op landgenoten die zondag nog samenkwamen op markten en in parken nadat cafés en restaurants waren gesloten. "Jullie slagen er niet in jezelf te beschermen, maar jullie beschermen ook niet de anderen. De laatste ontwikkelingen hebben aangetoond dat niemand onkwetsbaar is, ook niet de jongeren."

Facturen en huishuren opgeschort

De Franse president kondigde ook een reeks andere maatregelen aan. Zo wordt het leger ingezet om zieken naar de ziekenhuizen te vervoeren. Daarnaast worden de elektriciteits- en waterfacturen tijdelijk opgeschort, net als de huishuren. 

Tot slot kondigde hij ook aan dat de tweede ronde van de gemeenteraadsverkiezingen, die komende zondag zou plaatsvinden, wordt uitgesteld. Ook alle hervormingen, inclusief die van de pensioenen, worden opgeschort.

Meest gelezen