Gulle gevers brengen mondmaskers binnen in Antwerpse ziekenhuizen: “Hopelijk hebben anderen dezelfde reflex”

Na een oproep van viroloog Marc Van Ranst komen mensen spontaan mondmaskers binnenbrengen in de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen. Er dreigt namelijk een tekort aan maskers. 

Het Antwerpse Hof van Beroep heeft 20 mondmaskers gevonden en naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen gebracht. Dat gebeurde na een oproep van viroloog Marc Van Ranst. “Een tijd geleden lagen er beschimmelde dossiers in het archief. Als we er om een dringende reden moesten zijn, droegen we een mondmasker. We hadden er nog 20 op overschot. Dat is niet veel, maar als 1.000 mensen dezelfde reflex hebben, worden er uiteindelijk veel maskers ingezameld”, vertelt persgriffier Tom Hoorens.

20 maskers is niet veel, maar dat wordt het wel als 1.000 mensen dezelfde reflex hebben
Tom Hoorens, persgriffier Antwerps Hof van Beroep

Ook het AZ Turnhout krijgt mondmaskers van gulle gevers. Als de omstandigheden dezelfde blijven, kan het ziekenhuis nog vier tot vijf weken verder met hun voorraad. “We gaan vanaf nu ook industriële mondmaskers verzamelen. Dat is uitzonderlijk, want die zijn normaal niet toegelaten in ziekenhuizen. De dienst ziekenhuishygiëne onderzoekt in hoeverre de maskers geschikt zijn om onze medewerkers te beschermen tegen potentieel besmette patiënten”, zegt hoofdarts Frank Weekers. “Iedereen wil zichzelf veiligstellen, maar we moeten er op toezien dat onze beschermingsmiddelen overeenkomen met de standaarden.”

Het Ambulancecentrum Antwerpen zoekt ook dringend mondmaskers. Het centrum kan nog maar één week verder met hun voorraad. Als je thuis nog mondmaskers hebt, komen de ambulanciers ze met plezier ophalen.

Meest gelezen