Sean Gladwell

Hoe maak je zelf een goed mondmasker? Professor Leroux van het UZ Gent: "Een dubbele katoenen laag blijkt nog steeds heel goed"

Professor voor Infectiepreventie Isabel Leroux van het Universitair Ziekenhuis in Gent zegt dat een masker gemaakt van dubbel katoen een goed alternatief is voor de commercieel aangekochte maskers. "Het is geen volwaardig alternatief voor het eendenbekmasker, maar wel goed genoeg voor dokters die bij patiënten moeten gaan."

"Hoe maak je zelf een goed mondmasker?" Dat vraagt Marij Vandenbulcke uit Kluisbergen zich af bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Marij wil zelf mondmaskers maken samen met een aantal vriendinnen. Maar ze wil weten hoe je dat op een correcte manier kan doen. "Op sociale media lees ik uiteenlopende zaken daarover. Sommigen zeggen dat het een speciale stof moet zijn, er zijn er ook die zeggen dat het helemaal geen zin heeft, maar in feite weet niemand het echt."

Zelf maskers maken kan helpen

Isabel Leroux is professor Infectiepreventie in het Universitair Ziekenhuis in Gent. Het UZGent heeft op dit moment nog voldoende mondmaskers. "Maar ik weet dat er andere ziekenhuizen zijn waar er een acuut tekort is. Als mensen willen helpen door bijvoorbeeld zelf maskers te maken zou dat enorm kunnen helpen."

Een dubbele laag katoen en gewone lintjes, dat blijkt nog steeds heel geschikt te zijn
Professor Infectiepreventie van het UZ Gent Isabel Leroux

Maar hoe doe je dat precies? "Vroeger werden maskers gemaakt uit een dubbele laag katoen. Dat blijkt nu nog steeds geschikt te zijn", legt Leroux uit. "Die stof is belangrijk want die kan je op heel hoge temperaturen wassen. Wat dan weer niet het geval is voor elastieken. Je kan beter lintjes gebruiken in plaats van elastiekjes."

Niet op eigen initiatief

Leroux benadrukt wel dat je dit nooit op eigen initiatief moet gaan doen. "Als je zelf mondmaskers wil maken dan moet je gaan praten met het ziekenhuis of de praktijk voor wie je dit wil doen. Zij kunnen zelf ook nog tips geven om het juiste masker in het juiste materiaal te maken". 

Cruciaal de komende weken

Is het nu al echt acuut of valt het mee? "Ik vermoed dat de noodzaak vooral vanaf volgende week zal te voelen zijn. Sommige ziekenhuizen hebben er nu misschien nog net genoeg, maar dat zal een ander verhaal worden de komende weken." Professor Leroux weet wel dat er al huisartsenpraktijken zijn die er nu al geen meer hebben. "Soms moeten die artsen verdachte patiënten bezoeken. Als ze een gedoneerd masker kunnen hebben zullen ze daar dankbaar gebruik van kunnen maken."

Niet beter dan een eendenbekmasker, maar wel een goed alternatief voor een chirurgisch masker
Professor Infectiepreventie van het UZ Gent Isabel Leroux

Als je zelf aan de slag wil, weet dan dat je de maskers niet zelf moet desinfecteren. Maskers die binnengebracht worden zullen sowieso eerst op een binnendienst van het ziekenhuis moeten gesteriliseerd worden. Zo zijn ze zeker veilig om te gebruiken. Professor Leroux maakt wel een kanttekening: "Zo'n zelfgemaakt masker is geen volwaardig alternatief voor bijvoorbeeld een eendenbekmasker. Dat laatste sluit het gezicht veel beter af. Maar het is wel een goed vervangingsmiddel voor een klassiek chirurgisch masker." 

Het ziekenhuis bekijkt ook of bestaande maskers kunnen gesteriliseerd en hergebruikt worden. Professor Leroux doet ook nog een oproep naar iedereen die thuis maskers liggen heeft: "Als je ze niet gebruikt, doneer ze dan aan een ziekenhuis of dokterspraktijk in de buurt. Zelfs maskers uit de bouwwereld kunnen heel geschikt zijn."

kasto80

Meest gelezen