Johan Verstreken mag zijn huis niet meer uit in het Spaanse Malaga

Oostendenaar Johan Verstreken getuigt vanuit Spanje, waar de maatregelen nog een pak strenger zijn dan bij ons. Enkel het hoogstnoodzakelijke kan je er nog doen. Je mag er niet meer buiten wandelen, parken en stranden zijn gesloten. “Mij hoor je niet klagen, er zijn slechtere oorden om te verblijven”, zegt Verstreken aan Radio 2 West-Vlaanderen.

“Het nieuws is hier ingeslagen als een bom”, zegt Verstreken. “Toen vorige week werd bekendgemaakt dat alle scholen meteen volledig dicht gingen, ook de kinderopvang, begonnen mensen te hamsteren, ook ik. Dan was er wat verwarring in de communicatie tussen de verschillende deelstaten, maar in Andalusië waar ik nu verblijf, werden de maatregelen nog wat strenger. In principe mogen mensen de straat niet meer op. Er kunnen zelfs boetes gegeven worden tot 3.000 euro.”

Brave Spanjaarden

“De Spanjaarden zijn plichtsbewuster dan de Vlamingen", zegt Verstreken. "Geen lockdown parties hier, zoals in Vlaanderen helaas is gebeurd.” Verstreken woont afgelegen op een heuvel en kan daardoor nog naar buiten. “Ik kan wandelen op mijn weide en mijn planten nog wat verzorgen. Mijn citroen- en olijfbomen doen het goed. De mensen zijn hier gelukkig ook solidair. Een boerin vroeg me via WhatsApp of ik eieren of kippenvlees wou. Ik kon haar verse vijgen geven. We doen dus aan een vorm van ruilhandel.”

Strenge controle

De Spaanse politie is zeer aanwezig. “Ze stonden aan de supermarkten en ze controleren zelfs de stranden. Ik wou zaterdag nog snel iets drinken in een bar aan het strand, maar alles was meteen gesloten. Er rijden politiepatrouilles rond met luidsprekers om mensen op te roepen binnen te blijven. Ook snelwegen zijn afgesloten, er zijn mensen moeten terugkeren.” Verstreken vindt het niet erg om opgesloten te zitten. “Het is hier 20 graden in de schaduw, dat helpt natuurlijk. Maar ik leef erg mee met mensen hier die in een kleine studio wonen of in een kelderappartement.”

Meest gelezen