Leuvens bedrijf ontwerpt 3D geprinte deuropener in strijd tegen corona: "Deuren openen zonder deurklink vast te houden"

Het Leuvense bedrijf Materialise, een pionier op het gebied van 3D-printen, heeft een 3D-geprinte deuropener ontworpen die het mogelijk maakt om deuren te openen en te sluiten met de onderarm, zodat je geen deurklinken meer moet vastnemen. Het ontwerp wordt nu gratis aangeboden aan de 3D printgemeenschap om het voor iedereen in de wereld af te printen. 

Volgens deskundigen kan het nieuwe coronavirus lang overleven op oppervlakken. Dat deurklinken dan ook een hoog risico op besmetting vormen, is evident. Daarom dat een Leuvens bedrijf, gespecialiseerd in 3D-prints,  op zoek ging naar een oplossing. Het duurde niet lang of de 3D deurknop werd geboren. "De deurknop kan aan alle deurklinken bevestigd worden", vertelt Fried Vancraen, CEO van Materialise. "Met de deurknop kan je deuren openen en sluiten met de onderarm in plaats van de handen. Op deze manier kan de deurknop helpen om de verspreiding van het nieuwe coronavirus te beperken." 

Wij gaan het ontwerp gratis aanbieden aan alle 3D-bedrijven in de wereld

Fried Vancraen, CEO Materialise

Het ontwerp van de 3D deurklink wordt nu gratis aangeboden aan andere bedrijven die gespecialiseerd zijn in 3D-printen. "Door het ontwerp digitaal beschikbaar te stellen, kan het overal op 3D-printers worden geproduceerd en binnen enkele uren wereldwijd verspreid worden", zegt Vancraen. "In dit geval hebben we het product in België ontworpen en kunnen mensen in China, Europa en zelfs de VS de deuropener lokaal printen. Mensen die geen 3D-printer hebben, kunnen een set van twee handvrije deuropeners bij ons bestellen voor 40 euro, besluit de CEO. 

Meest gelezen