AFP or licensors

Limburgers in Italië waarschuwen ons: "Neem de maatregelen serieus en blijf binnen"

Limburgers in Italië waarschuwen ons om de maatregelen tegen het coronavirus ter harte te nemen. “Hier hebben we te laat beseft hoe belangrijk het is om thuis te blijven, zorg dat jullie je wel meteen aan de maatregelen houden,” zegt Christel Vanderhallen. 

Christel Vanderhallen uit Sint-Truiden woont sinds 2002 in Bolzano in Italië, dichtbij het zwaar getroffen Lombardije. “Het coronavirus leek eerst een ver-van-mijn-bed-show, maar op een paar dagen tijd is het drastisch veranderd. Het is nu echt 5 voor 12.” 

Schrijnende situatie

Op Facebook werd een bericht gepost door Cindy Strooband om de mensen in België te waarschuwen, Christel nam dat bericht over. “Ik zag hoeveel mensen in België de adviezen negeren. Dat kan echt niet. Het is gevaarlijker dan je denkt, dus blijf gewoon thuis.” 

Italië staat al een paar stappen verder dan België en de situatie is er schrijnend. “In de ziekenhuizen is er veel te weinig personeel om iedereen te kunnen verzorgen. Zelfs gepensioneerde dokters zijn al terug komen helpen.” 

Uitbundige Italianen

Het leven in Italië is bijna volledig stilgevallen. Mensen mogen enkel nog buiten om boodschappen te doen, naar de dokter te gaan en te gaan werken als je echt niet van thuis kan werken. “Ik werk voor de provincie en zij hebben fel ingezet op digitalisering, dat komt nu goed uit. Vanaf morgen werk ik ook van thuis uit.” 

Door de lockdown heerst er ontzettend veel solidariteit in het land. Er ontstaan spontane flashmobs van uitbundige Italianen die beginnen zingen en muziek te spelen vanop hun terras. “Zo willen we onze steun betuigen aan iedereen die er mee te maken heeft. Het is echt belangrijk dat je binnen blijft, je gezondheid is het waard.” 

Meest gelezen