AFP or licensors

Liveblog - Frankrijk gaat twee weken in lockdown, nog 5 doden door coronavirus in ons land 

In ons land zijn nog eens 5 mensen overleden aan het coronavirus. De teller staat nu op 10. Koning Filip heeft zich vanavond in een toespraak gericht tot de bevolking. Intussen stijgt het aantal patiënten dat wordt opgenomen in Belgische ziekenhuizen snel. Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) vraagt een avondklok. Frankrijk gaat alvast twee weken in lockdown. Volg al het nieuws over het coronavirus in deze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Aantal dodelijke slachtoffers verdubbelt tot 10

Er zijn nog eens vijf mensen in ons land overleden aan het coronavirus. Dat bevestigt Marc Van Ranst aan VRT NWS. Dat betekent dat het aantal dodelijke slachtoffers verdubbelt in ons land. De teller staat nu op tien.

Koning Filip: “Onze houding is essentieel en kan levens redden”

 Koning Filip heeft zich in een uitzonderlijke toespraak gericht tot de bevolking, naar aanleiding van de crisis rond de corona-epidemie.

“België bevindt zich vandaag in een cruciale fase om de verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen”, aldus de vorst, die een beroep doet op het “verantwoordelijkheidsbesef” van de mensen en specifiek de jongeren.

Hij doelt daarmee op de drastische maatregelen die de overheid heeft opgelegd om de verspreiding van het virus tegen te gaan. “Onze houding hierin is essentieel en kan levens redden.”

Acteur Idris Elba besmet met coronavirus

De Britse acteur Idris Elba is besmet met het coronavirus. "Ik voel mij goed, ik heb geen symptomen tot u toe, maar ben wel geïsoleerd sinds ik heb ontdekt dat ik ben blootgesteld aan het virus", twittert hij. "Mensen, blijf thuis en wees pragmatisch."

Lockdown in België? Viroloog Marc Van Ranst: “Denk dat we daar op een bepaald moment verstandige keuzes in gaan moeten maken”

Verschillende landen gaan in “lockdown” om het coronavirus in te dammen, maar België (nog) niet. Viroloog Marc Van Ranst wikt en weegt in “De afspraak” of ons land helemaal stilgelegd moet worden. 

Hij vindt het moeilijk om te zeggen of België al dan niet in lockdown moet gaan. Maar “ik denk dat we daar op een bepaald moment verstandige keuzes in gaat moeten maken”, zegt de viroloog ook. 

Bekijk hier het volledige gesprek met de viroloog in “De afspraak”:

Videospeler inladen...

Dow Jones kent diepste val in 30 jaar tijd

De Amerikaanse beursindex Dow Jones is afgesloten met een verlies van zo'n 13 procent. Dat is het zwaarste verlies in drie decennia tijd. Beleggers vrezen een zware recessie door het coronavirus.

Vreemdelingenzaken vanaf morgen gesloten voor asielzoekers

De regering heeft beslist dat er vanaf morgen geen asielzoekers meer zullen geregistreerd worden bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Nieuw aangekomen asielzoekers krijgen ook geen opvang meer en kunnen geen asielverzoek indienen 

Frankrijk gaat twee weken in lockdown

AFP or licensors

Frankrijk gaat twee weken in lockdown: alleen noodzakelijke verplaatsingen, zoals boodschappen doen, zullen worden toegestaan. Dat heeft president Emmanuel Macron aangekondigd tijdens een felle tv-toespraak waarin hij ook een hele reeks maatregelen aankondigde tegen het coronavirus. 

De lockdown gaat vanaf morgenmiddag in, en zal zeker 15 dagen duren. "Elke inbreuk op deze regels zal bestraft worden", klonk het. "We zijn in oorlog, zeker op het vlak van de gezondheidszorg, maar de vijand is onzichtbaar."

Macron bevestigde ook het voornemen van de Europese Commissie om vanaf morgenmiddag de Europese buitengrenzen te sluiten.

Lees meer: Franse president Macron kondigt lockdown aan: "Wat ik vraag is ongezien, maar we zijn in oorlog"

Rusland sluit de grenzen voor buitenlanders

Rusland sluit de grenzen voor buitenlanders van 18 maart tot 1 mei. Dat heeft de Russische premier Michail Misjoestin aangekondigd. Met de maatregel moet de gezondheid van de Russische burgers worden beschermd en een uitbreiding van het coronavirus worden ingedamd.

Volgens Misjoestin zijn er uitzonderingen voor diplomaten en mensen met een vaste woonplaats in Rusland. Volgens officiële cijfers zijn er 93 bevestigde besmettingen in het land, maar veel experts denken dat de echte cijfers veel hoger kunnen liggen.

Air Belgium repatrieert 625 reizigers

Air Belgium haalt 625 reizigers versneld terug van Guadeloupe en Martinique, in de Franse Antillen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij gemeld.

ZEB Groep sluit tijdelijk 113 stores om corona te bestrijden

De ZEB Groep, het moederbedrijf van de multibrand fashion stores ZEB, The Fashion Store, PointCarré en ZEB For Stars, kondigt de tijdelijke sluiting van de 113 vestigingen aan, om zo sneller een halt te kunnen roepen aan de verdere verspreiding van het Coronavirus (Covid- 19). Ook op het hoofdkantoor in Merchtem wordt er er maximaal ingezet op telewerk om besmetting te voorkomen.

Delhaize geeft 65-plussers voorrang tussen 8 en 9 uur 's morgens

Delhaize geeft vanaf morgen tussen 8 en 9 uur expliciete voorrang aan 65-plussers. De Supermarktketen laat ook maximaal 1 klant per 15 m² toe.

Nederlandse premier Rutte houdt indringende toespraak

In Nederland heeft premier Mark Rutte zich in een indringende toespraak tot de Nederlandse bevolking gericht. Hij zegt dat een groot deel van bevolking met het coronavirus besmet zal worden en dat de verspreiding afgeremd kan worden door maatregelen.

Opvallend is dat hij ook praatte over groepsimmuniteit: "Wie het virus heeft gehad, is meestal immuun. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. "

Rutte wil de komende maanden die groepsimmuniteit opbouwen, terwijl er wel maatregelen worden genomen om mensen die een groot risico lopen te beschermen. 

Lees meer: Rutte spreekt Nederlanders toe: "Let een beetje op elkaar. Ik reken op u"

Fluvius doet alleen nog dringende interventies.

Netbeheerder Fluvius gaat alleen nog dringende interventies doen.  Het bedrijf stuurt geen meteropnemers meer op pad en houdt een beperkt aantal klantenkantoren open.

Nederlandse coffeeshops mogen open, maar alleen voor afhalingen

In Nederland mogen de coffeeshops hun deuren weer openen voor afhalingen. Dat heeft de regering beslist. Burgemeesters waren bang dat softdrugs door de sluiting in de illegaliteit zouden komen. 

 

Artsen krijgen vergoeding voor telefonische consultatie

Artsen krijgen een vergoeding voor telefonische consultaties in het kader van de Covid-19-crisis. Ze kunnen 20 euro aanrekenen voor de telefonische triage van mensen die mogelijk besmet zijn met Covid-19 en voor telefonische consulten met andere patiënten in het kader van de continuïteit van zorg. Dat is vandaag beslist door het Verzekeringscomité van het Riziv. Het Riziv bekijkt ook op welke manier het andere zorgverleners kan ondersteunen in de strijd tegen Covid-19.

Dodental in Italië blijft hard stijgen

In Italie is het aantal doden de afgelopen 24 uren gestegen van 1.809 tot 2.158. Het aantal besmette mensen is er met 3.233 opgelopen tot 27.980.

Britse premier Johnson roept bevolking op om sociaal contact stop te zetten

De Britse premier Boris Johnson heeft in een videoboodschap opgeroepen om niet-noodzakelijke sociale contacten stop te zetten en onnodige verplaatsingen achterwege te laten. Hij roept de Britten ook op om weg te blijven uit pubs, theaters en dergelijke. 

Duitse president roept bevolking op "thuis te blijven"

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft zijn onderdanen opgeroepen "thuis te blijven" en dichte contacten te vermijden.

Steinmeier doet de oproep in een videoboodschap op zijn website. De maatregelen zijn "noodzakelijk. Respecteer ze alstublieft", aldus de Duitse president.

Zwitserland sluit grenzen en gaat in lockdown

Zwitersland gaat zijn grenzen met de EU sluiten. Alleen Zwitserse staatsburgers, mensen met residentie in Zwitserland en zakenlui mogen het land nog in. Vanaf middernacht zijn publieke of private evenementen verboden. Alleen voedingswinkels en apotheken mogen openblijven. Zwitserland gaat ook 8.000 militairen inzetten om toe te zien op het naleven van de maatregelen. Zwitserland telt meer dan 2.000 besmettingen met het coronavirus. Zeker 14 mensen zijn al overleden aan de gevolgen van het virus.

Ook Zwitserland sluit grenzen en gaat in lockdown

Zwitersland gaat zijn grenzen met de EU sluiten. Alleen Zwitserse staatsburgers, mensen met residentie in Zwitserland en zakenlui mogen het land nog in. Vanaf middernacht zijn publieke of private evenementen verboden.

Alleen voedingswinkels en apotheken mogen openblijven. Zwitserland gaat ook 8.000 militairen inzetten om toe te zien op het naleven van de maatregelen. Zwitserland telt meer dan 2.000 besmettingen met het coronavirus. Zeker 14 mensen zijn al overleden aan de gevolgen van het virus.

Brusselse beurs sluit dag alweer af met groot verlies: min 7,22 procent

De Brusselse beurs heeft de handel vandaag opnieuw met grote verliezen afgesloten. De Bel20 eindigde 7,22 procent lager op 2.535,58 punten.

Artsensyndicaat: "Bel de huisarts niet met algemene vragen over corona"

De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) vraagt patiënten om zich niet te wenden tot de huisarts met algemene vragen over het coronavirus , maar informatie te zoeken op de gekende informatieplatformen van onderzoeksinstituut Sciensano. "We worden overstelpt met dergelijke vragen", zegt dokter Jos Vanhoof van BVAS. Hij raadt aan de informatieplatformen van Sciensano te raadplegen, zoals www.info-coronavirus.be.

Meest gelezen