Jonas Roosens

Politie Antwerpen moet meer dan 10 horeca- en handelszaken meermaals dwingen te sluiten

De Antwerpse politie heeft het afgelopen weekend meer dan 10 horecazaken en winkels meer dan één keer moeten bezoeken om ze aan te manen de deuren dicht te doen. Vanaf zaterdag om middernacht moesten horecazaken en winkels dicht. Alleen winkels die voeding verkopen of andere noodzakelijke producten, zoals apotheken, mogen nog in het weekend open zijn om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 

Zaterdag om middernacht zijn zware maatregelen ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus te vertragen. Horecazaken moeten dicht voor drie weken en winkels mogen alleen in de week open, behalve winkels die noodzakelijke producten verkopen zoals voeding en geneesmiddelen. De politie controleert voortdurend of handelaars zich aan de afspraken houden. Dat is blijkbaar nodig. 

Sommige winkels bieden nu met een smoesje iets te eten aan.

Wouter Bruyns

Meer dan 10 horecazaken en winkels moesten dit weekend meerdere keren door de politie gevraagd worden om de deuren te sluiten. "Dat vinden we onbegrijpelijk", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. "Er zijn horecazaken die denken dat ze de regels niet moeten volgen, maar ook handelszaken die geen eten verkopen en met wat smoesjes nu toch iets te eten aanbieden. We gaan eerst de mensen bewust maken van de nieuwe maatregelen, maar we sluiten niet uit dat we ook boetes gaan uitschrijven."

"Sociale controle wordt groter"

Maandagochtend lijken de maatregelen toch door te dringen. "De afgelopen nacht is het toch al een pak minder geweest", zegt Bruyns in Start Je Dag. "We hebben een aantal zaken opgevolgd en we zien dat men toch slim begint om te gaan met de maatregelen. We verwachten ook als het langer gaat duren, dat de sociale controle groter gaat worden."

"Kom niet naar politiekantoren als het niet hoognodig is"

De politie is daarnaast ook bezorgd om de eigen personeelsleden. "Wanneer mensen zich niet aan de regels houden, moeten onze politieagenten daar ook elke keer naartoe, wat de nodige risico's met zich meebrengt. Maar ook als alles stilvalt, zullen onze collega's toch in de straten aanwezig moeten zijn en we maken hen daar voortdurend attent op. We vragen hen zo veel mogelijk afstand te houden van iedereen." Dat vraagt de politie ook aan de bevolking: "Kom niet naar politiekantoren als het niet echt hoognodig is." 

Kan de politie nog meer controles blijven doen, als de maatregelen nog strenger worden? "Er liggen heel wat scenario's voor maar alles hangt af van de beschikbaarheid van ons personeel. We weten ook niet welke impact eventuele nieuwe maatregelen gaan hebben. Dat wordt dag per dag opgevolgd."

Meest gelezen