Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Ook mensen die zelf thuis maskers naaien, kunnen deze binnenbrengen"

Verschillende ziekenhuizen en artsen, waaronder viroloog Marc Van Ranst, roepen op mondmaskers binnen te brengen. Over welke soort mondmaskers gaat het? En zijn zelfgenaaide mondmaskers effectief? VRT NWS zocht het uit. 

Er blijft een groot tekort aan mondmaskers, ondanks de gedeeltelijke redding die er komt van Chinese e-commercegigant Alibaba. Zonder mondmaskers wordt het gevaarlijk voor artsen en verpleegkundigen om coronapatiënten te verzorgen. "Zorgverleners zullen niet bereid zijn om zich onbeschermd naar het front te begeven", stelt Jan Stroobandt van de Belgische Vereniging van Spoedartsen. "Op dit moment is er nog maar voor enkele dagen stock." De zorgsector roept daarom op mondmaskers binnen te brengen.  

Welke mondmaskers brengt u het best binnen?

"Er is een tekort aan alle maskers", vertelt spoedarts Stroobandt bezorgd aan VRT NWS.  Zowel de typische chirurgische maskers als de hoog beschermende respiratoire maskers zijn nuttig om binnen te brengen. Maar ook stofmaskers uit de bouwsector en zelfgenaaide maskers zijn welkom.

Bron: Testaankoop

Alle soorten maskers bieden een basisbescherming tegen het coronavirus. Maar voor zorgverleners is het belangrijk dat zij hoog beschermende maskers hebben. "Gewone chirurgische maskers houden enkel druppelinfectie tegen", licht Jan Stroobandt toe. "Op het moment dat zorgverleners patiënten moeten behandelen, verkleinen die druppels door hogere dosissen zuurstof die toegediend worden." Daarom hebben zorgverleners, in tegenstelling tot anderen, hoog beschermende respiratoire maskers nodig.

Er is een tekort aan alle maskers

Jan Stroobandts, Voorzitter Belgische Vereniging van Spoedartsen

Ook zelf maskers naaien kan helpen, niet alleen voor uzelf en uw omgeving, maar ook voor zorgverleners. "Mensen die zelf thuis maskers naaien, kunnen deze binnenbrengen. In het ziekenhuis worden de maskers nogmaals gedesinfecteerd door ze te wassen aan 90 graden", vertelt professor infectiepreventie Isabel Leroux van het UZ Gent aan Radio 2.  

De professor benadrukt dat zij die zelf aan de slag willen zich best eerst melden bij een ziekenhuis of artsenpraktijk in de buurt. Daar kunnen vrijwilligers info krijgen over het juiste materiaal en de nodige informatie. De FOD Volksgezondheid heeft alvast in een tweet aangekondigd te werken aan een patroon om zelf goede maskers te maken. 

"Bijzonder hartverwarmend hoe burgers willen meehelpen"

Intussen komen mensen spontaan mondmaskers binnenbrengen. Zo kregen de ZNA-ziekenhuizen in Antwerpen en het AZ Turnhout al mondmaskers van gulle gevers. In het ziekenhuis AZ Sint-Lucas in Gent komen enkele naaisters vrijwillig samen om mondmaskers te maken. Daarnaast verschijnen op sociale media verschillende burgerinitiatieven zoals dat van Sien Lagae uit Torhout die de Facebookgroep 'mondmaskers naaien' oprichtte. De groep telt intussen meer dan 2.000 leden. 

Professor Leroux is blij met de initiatieven: "Het is bijzonder hartverwarmend om te horen hoe burgers willen meehelpen om het tekort aan mondmaskers op te lossen. Het maakt ons allemaal heel blij te zien hoe solidair en creatief mensen zijn."

Zelf mondmaskers maken een goed idee?

Goede zelfgenaaide maskers zijn te vergelijken met stoffen chirurgische maskers. Ze zorgen vooral dat anderen niet besmet worden en blijven ook voor uzelf effectiever dan het dragen van geen masker. 

De voornaamste voorschriften om zelf een goed masker te maken zijn een dubbele laag katoen en lintjes gebruiken

Isabel Leroux, professor infectiepreventie UZ Gent

De zelfgemaakte mondmaskers zijn een goed initiatief om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "De voornaamste voorschriften om zelf een goed masker te maken zijn een dubbele laag katoen en lintjes gebruiken. Elastieken touwtjes kunnen namelijk niet op hoge temperatuur gewassen worden, wat belangrijk is om de maskers te desinfecteren", zo stelt professor Leroux. Uiteraard blijft het nuttig om ook gekochte maskers binnen te brengen. Het is belangrijk dat deze maskers gereserveerd blijven voor het zorgpersoneel.  

Meest gelezen