Podvis: Wat vinden Vlaamse tieners zo leuk aan Zuid-Koreaanse popmuziek?

Als u een tiener in huis heeft, dan heeft u ongetwijfeld al de naam BTS horen vallen. Dat is een K-popband, een popgroep afkomstig uit Zuid-Korea, met liedjes in het Koreaans. En toch zijn ze wereldberoemd. Enkele weken geleden kwam hun jongste single uit, “ON”, meteen klom hun album “Map of the Soul: 7” weer naar de hoogste plaatsen in de hitlijsten. Maar ze zijn niet de enige Koreaanse popgroep die in de smaak valt bij onze tieners. In deze Podvis zoekt Annelies Hemelsoet uit waarom de K-pop zo populair is in Vlaanderen. Christine Van Tichel deed de montage. 

Luister ook naar Podvis op:

Vergeet Billie Eilish, Dua Lipa en Niels Destadsbader: K-popsterren zoals Stray Kids, SHINee en vooral BTS zijn de nieuwe idolen van onze Vlaamse tieners aan het worden. Via de sociale media en vooral hun vele video’s op YouTube komen ze de tienerkamers binnen. En u mag dat letterlijk nemen: posters, poppetjes, speciale albums, fotokaartjes, … . Er wordt heel veel verzameld en vooral ook heel veel geld uitgegeven aan de merchandising.

Fans doen alles voor hun idolen en helpen waar mogelijk om hen nog bekender te maken. Maar ze krijgen er ook veel voor terug. K-popsterren zijn hypertoegankelijk. Ze delen hun leven met de fans. Al veroorzaakt dat ook veel stress bij de sterren, niet het minst omdat elke fout die ze maken onder een vergrootglas wordt gelegd. Zo kwam de K-pop enkele maanden geleden nog negatief in het nieuws: 2 vrouwelijke sterren stapten uit het leven.

In deze Podvis zoeken we ook uit welke industrie schuil gaat achter de K-pop. We praten met enkele grote fans en met experte Flora Smit. Zij geeft les in de opleiding Koreastudies aan de universiteit van Leiden in Nederland. 

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen