Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR) vraagt morgen het vertrouwen in de Kamer

Premier Sophie Wilmès trekt morgen naar de Kamer om er het vertrouwen te vragen voor haar regering van MR, Open VLD en CD&V. Daarna zal ze volmachten vragen aan het parlement. Zo kan de regering daadkrachtiger optreden om de coronacrisis aan te pakken. 

Nadat haar restregering gisteren ook de steun kreeg van PS, Ecolo, CDH, DéFI, SP.A en Groen heeft de koning Wilmès vandaag aangeduid als formateur. Formeel betekent dat dat ze een nieuwe regering vormt, maar die zal bestaan uit dezelfde partijen als de restregering: MR, Open VLD en CD&V.

Die regering, die krijg je niet meer zomaar weg

Politicoloog Carl Devos (Universiteit Gent)

Wilmès II geniet de steun van een meerderheid in de Kamer, want ze zal de steun krijgen van 9 partijen: regeringspartijen MR, Open en CD&V en oppositiepartijen PS, Ecolo, CDH, DéFI, SP.A en Groen. De N-VA is het niet eens met die gang van zaken en wil Wilmès II het vertrouwen niet geven. Volmachten zijn voor de N-VA wel bespreekbaar. "De noodregering kan een volmacht vragen en we zullen bekijken of we die kunnen steunen", zei N-VA-voorzitter Bart De Wever daarover in "Terzake".

Als Wilmès het vertrouwen heeft gekregen, volgt er woensdag een debat over de regeerverklaring, donderdag een stemming. Pas dan kan de premier om volmachten vragen om de coronacrisis aan te pakken. Voor alle duidelijkheid: dat coronabeleid kan zeer breed gaan, van de medische aanpak van de crisis tot de financieel-economische aanpak van de fallout van de crisis.

Politicoloog Carl Devos heeft het moeilijk met deze gang van zaken. "Wat men probeert te doen, is de vivaldizering van lopende zaken. Het is een soort van fuik dat men heeft opgezet: Wilmès naar de koning, Wilmès formateur, dus een regering, dus een vertrouwensstemming. Die regering, die krijg je niet meer zomaar weg."

Ik denk dat de mensen het spuugzat zijn en dat ze willen dat de politiek tot actie overgaat

Ex-koninklijk opdrachthouder Patrick Dewael (Open VLD)

"In oktober komt er een nieuwe federale beleidsverklaring op het menu. Dan zal die premier hoogstwaarschijnlijk parlementaire steun zoeken om daar een volwaardig programma te presenteren", redeneert Devos. "Wie is er dan nog aan boord?"

Hij denkt dat er op een sluwe manier een Vivaldi-netwerk wordt geweven. Krijgen we dan toch een Vivaldi-coalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten eens de coronacrisis achter de rug is? En is paars-geel (coalitie met N-VA) definitief begraven. Te vroeg om zeker te zijn, maar wat Kamervoorzitter en ex-opdrachthouder Patrick Dewael (Open VLD) in "Terzake" zei, was opvallend: "Wat ik wel vaststel, is dat sinds de verkiezingen al mijn voorgangers hebben geprobeerd om het verbond tussen N-VA en PS te bewerkstelligen. Ik denk dat de mensen het spuugzat zijn en dat ze willen dat de politiek tot actie overgaat."

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het gesprek met Carl Devos in "De afspraak".

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder een fragment van het gesprek met Patrick Dewael (Open VLD).

Videospeler inladen...

Meest gelezen