Radio 2

Oostendse robot helpt bewoners én personeel van woonzorgcentra in coronatijden

Het bedrijf Zorabots uit Oostende leent zijn robot "James" gratis uit aan woonzorgcentra, in heel het land. Het is een robot die zelfstandig de kamers binnenrijdt. Dat is gemakkelijk en veiliger, want andere toestellen zijn een broeihaard voor infectie. Het helpt de bewoners ook tegen eenzaamheid.

Al dagen mag er niemand nog op bezoek in woonzorgcentra. Voor het personeel is het een uitdaging om te beletten dat zo weinig mogelijk mensen in aanraking komen met elkaar. Tegelijkertijd houden de verzorgers in de gaten of bewoners zonder bezoek niet vereenzamen.

Robot vindt zelf zijn weg

De witte robot is een meter groot en kan zelfstandig de kamers binnenrijden. Een programmeur laat vanop afstand de robot eerst een rondje rijden in het gebouw. Die scant de omgeving en wordt zo geprogrammeerd dat hij daarna probleemloos de juiste kamer vindt. “Het voordeel van de robot is dat niemand hem hoeft aan te raken en je hem volledig kan desinfecteren”, zegt Tommy Deblieck van Zorabots. “Omdat hij alleen rondrijdt, betekent dat ook minder werk voor het personeel. Er moet alleen iemand van het woonzorgcentrum opnemen en vragen voor wie ze bellen. Het kamernummer is voldoende voor de robot.”

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Het bedrijf werkt al enkele jaren met zorgrobot "Zora" en heeft dus veel ervaring met bewoners van een woonzorgcentrum. “De mensen vinden het echt fantastisch. Ze zijn enorm verbaasd en willen er alles van weten”, zegt Deblieck.

Slimme reclame

Normaal kost zo'n robot 2.500 euro plus een maandelijkse bijdrage van bijna 50 euro, maar nu mogen woonzorgcentra hem dus gratis gebruiken. Zorabots heeft nu 70 robots op voorraad, maar hoopt er nog meer te kunnen uitlenen. “Het is voor ons een manier om te tonen wat technologie kan betekenen tijdens zo’n crisis.” De burgemeester van Oostende, Bart Tommelein (Open VLD) liet al weten dat hij de robots zeker zal inzetten. "Zo kunnen we eenzaamheid voorkomen", zegt Tommelein.

Meest gelezen