Coronavirus zal maanden in het land zijn, zegt Nederlandse premier Rutte: "Let een beetje op elkaar. Ik reken op u"

In Nederland heeft premier Mark Rutte de bevolking toegesproken. Dat is uitzonderlijk: de laatste Nederlandse premier die dat deed, was Joop Den Uyl tijdens de oliecrisis van 1973. "Ik heb geen gemakkelijke boodschap voor u", zo begon Rutte zijn toespraak. Hij noemde de maatregelen die de Nederlandse regering heeft genomen om het nieuwe coronavirus in te dijken "ongekend voor een land in vredestijd". Nieuwe maatregelen kondigde hij nu niet aan, maar hij beklemtoonde dat de aanpak voortdurend kan wijzigen.  

"Het coronavirus is onder ons is en zal voorlopig onder ons blijven", zei Rutte in een indringende toespraak. "Er is geen eenvoudige uitweg, de realiteit is dat de komende tijd een groot deel van het Nederlandse volk besmet zal raken."

Opvallend is dat hij ook praatte over groepsimmuniteit: "Wie het virus heeft gevat is meestal immuun. Hoe groter de groep die immuun is, hoe kleiner de kans voor het virus om over te springen op kwetsbare ouderen en mensen met een zwakke gezondheid. "

Rutte zei dat er groepsimmuniteit kan ontstaan, maar dat het maanden kan duren voor het zover is. Daarom is het nu vooral zaak om de meest kwetsbaren te beschermen. De maatregelen die de Nederlandse regering nu heeft genomen moet de piek spreiden over een langere periode.

"Ongekend voor een land in vredestijd"

Die maatregelen zijn "ongekend voor een land in vredestijd", zei Rutte, maar ze kunnen en zullen voortdurend worden aangepast. 

"We houden per dag de vinger aan de pols", zei de premier. "Alles hangt af van het virus de komende weken en maanden zal doen. Het blijft passen en meten de komende maanden."

De regering zal ook niet de ogen sluiten voor de economische gevolgen, zei Rutte nog. "Het kabinet zal alles doen om de ondernemers en hun werknemers te steunen."

"De opgave waar we voor staan, is heel groot"

Rutte dankte de medische hulpverleners, maar ook alle Nederlanders. "Blijf alert, ook als u sterk en gezond bent, in het belang van mensen die kwetsbaarder zijn. Dit is een tijd om het algemene belang boven het eigenbelang te stellen."

"Met alle onzekerheden die er zijn, is er één ding duidelijk. De opgave waar we voor staan, is heel groot", besloot Rutte. "En we moeten dit echt met 17 miljoen mensen doen. Samen komen we deze moeilijke periode te boven. Let een beetje op elkaar. Ik reken op u. Dank u wel."

Meest gelezen