Radio 2

Ouders starten zelf met alternatieve lessen thuis: "We hebben een groot coronalessenrooster gemaakt" 

Heel wat ouders bedenken alternatieve lesprogramma's en voorzien thuisonderwijs voor kinderen die niet naar school kunnen door de coronamaatregelen. "Ik heb een coronaviruslessenrooster opgesteld om toch wat structuur te hebben", vertelt Annelies Schouppe uit Gent. 

"We kregen vrijdag de melding dat de lessen opgeschort werden en dat er noodopvang was voor kinderen. We hebben vrij snel beslist om onze dochter en zoon toch thuis op te vangen. Dat doen we in het kader van de veiligheid van de leerkrachten en om de opvangcapaciteit niet nodeloos te belasten. Ik mag van mijn werkgever van thuis uit werken, dus dat is een meevaller", vertelt Annelies Schouppe uit Gent bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. Ze heeft een dochter in het 4e leerjaar en een zoon in het 2e. 

"Lockdownlijst en coronaviruslessenrooster"

"Ik heb samengezeten met mijn kinderen en we hebben een lockdownlijst opgesteld met activiteiten die we allemaal kunnen doen. Er staat niet alleen ontspanning op het programma. We hebben ook een heus coronaviruslessenrooster opgesteld. Daarbij heb ik rekening gehouden met de wat de kinderen normaal krijgen op school, bijvoorbeeld in de voormiddag vooral rekenen en taal. Ook de sportmomenten die ze op school hebben, ga ik proberen doortrekken", legt Annelies uit. Als ze niet goed meewerken of luisteren, is er ook een blauwe bol buiten op het terras waar ze even kunnen gaan afkoelen. "

(lees verder onder de foto)

Radio 2

Herhaling, nieuwe leerstof en experimenteren

Thuisonderwijs is voor veel ouders nieuw, ook voor Annelies. "Ik ben geen leerkracht, ik ben maatschappelijk werkster. Ik heb maar een klein beetje didactische achtergrond. Gelukkig zijn mijn kinderen nog relatief jong en kan ik de leerstof van het lager onderwijs vlot aan. Al moet ik toegeven dat het hoofdrekenen niveau 4e leerjaar bijna mijn petje te boven gaat", lacht Schouppe. 

Leerstof lager onderwijs kan ik natuurlijk aan, al is het hoofdrekenen toch geen pretje

Annelies Schouppe

De school gaf de kinderen herhalingsbundels mee die gebruikt kunnen worden om de lesmomenten op te vullen. "De school heeft ook nieuwe leerstof meegegeven met de vraag om ze te bekijken als daar tijd voor is. Ik heb zelf ook wat gezocht en er zijn tal van websites die uitleg geven. En, ik ben ook benieuwd naar het aanbod dat op de VRT komt", zegt Annelies.  De openbare omroep voorziet een alternatieve programmatie overdag met verschillende educatieve programma's. Je vindt het overzicht op deze website

 

kasto80

Meest gelezen