Catherine Falls

Solidariteit in Oost-Vlaanderen:  boodschappendiensten, helpende jeugdbewegingen, bedrijven die klussen en onlinezangsessies 

Er komen enorm veel solidariteitsacties op gang voor mensen die geïsoleerd zijn door de veiligheidsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Soms zijn het overheden die met inventieve maatregelen komen, maar ook verenigingen en bedrijven steken de handen uit de mouwen.

In het Meetjesland starten twee gemeenten met een gratis boodschappendienst voor kwetsbare mensen. Ze krijgen het eten netjes aan huis geleverd en hoeven zo niet zelf naar de supermarkt. Zo vermijden ze een mogelijke besmetting. In Maldegem heet het initatief, niet toevallig, “Broodnodig”. “We hebben mensen van het OCMW die willen inspringen, en vrijwilligers, om boodschappen te doen bij de lokale handelaren. Het is nog afwachten of het een succes zal zijn”, zegt burgemeester Marc Van Hulle (Open VLD). 

De komende weken moeten we elkaar helpen, niet alleen in Maldegem maar in heel Vlaanderen

Burgemeester Marc Van Hulle (Open VLD)

Mensen die willen helpen én mensen die van de boodschappendienst gebruik willen maken, kunnen dat doen via een speciaal telefoonnummer. In Zelzate is de dienst er voor mensen vanaf 70 jaar. Ook in het naburige Assenede nemen ze initiatieven om kwetsbare mensen te helpen. Daar start er een maaltijddienst aan huis voor mensen die niet langer in het sociaal restaurant terecht kunnen. 

(lees verder onder de foto)

Jeugdbewegingen slaan de handen in elkaar

In Herzele hebben drie jeugdbewegingen het grondgebied van de gemeente onder elkaar verdeeld om zo mensen het best te kunnen helpen. KSA Hillegem, Chiro Okido Herzele en Chiro Sint-Katrien gaan elk een deel van de bevolking ondersteunen die moeilijk te been is en daardoor niet altijd zelf naar de winkel of de apotheker kunnen gaan. De drie jeugdbewegingen krijgen begeleiding van artsen om alles veilig te laten verlopen. “We moeten ervoor zorgen dat we niet bij de mensen binnen gaan en zo weinig mogelijk fysiek contact met hen hebben. We praten wel even, maar zeker niet te lang. En we dragen ook handschoenen”, zegt Jasper Gosseye van Chiro Steenhuize. Ook hier kunnen mensen die hulp nodig hebben contact opnemen via een speciaal telefoonnummer.  

(lees verder onder de foto)

2017

Evenementenbedrijven worden klussers

Ook heel wat zelfstandigen maken van de nood een deugd. Ze gaan dan wel niet gratis werken, maar veranderen hun werkwijze wel grondig. Dat geldt onder meer voor de Heyro uit Sint-Niklaas en Goldfish Industries Party Rental uit Kruibeke. Beide bedrijven zijn normaal gezien actief in de evenementenwereld. Ze verhuren feestmeubilair, verlichting... Ze zitten de komende weken zonder werk omdat alle feesten geannuleerd of uitgesteld zijn. De zaakvoerders van de bedrijven willen nu in de vrijgekomen tijd klusjes opknappen.

Van een kast uitbreken tot rekken vullen, voorstellen genoeg! 

Jonathan Geerinckx van Goldfish Industries Party Rental

 “De aanvragen lopen binnen. Iemand belde me al op om een kast te komen uitbreken en naar het containerpark te brengen. Ook een supermarkt had werk voor mij in het magazijn en ook om de rekken te vullen." De bedrijven benadrukken wel dat ze bekijken of ze alle klussen mogen uitvoeren onder hun huidige statuten.  

Zingen tegen corona

In navolging van een Italiaans initiatief schieten nu ook bij ons voorstellen om samen te zingen vanop balkons en open ramen als paddenstoelen uit de grond. Het initiatief om samen te zingen Allez Chantez uit Gent gaat nog wat verder. Het organiseert een online zangsessie. De bedoeling is dat donderdag alle deelnemers voor de computer gaan zitten en de instructies van de zangcoaches volgen. Deelnemen is helemaal gratis, wie dat wil kan achteraf wel een vrije bijdrage schenken. Je vindt meer informatie op de website van het initiatief.  

Allez Chantez

Meest gelezen