Koningin Laetizia, koning Felipe en Juan Carlos en zijn vrouw Sophia in betere tijden.
Reporters

Spaanse koning Felipe VI ziet af van erfenis en schrapt subsidie van zijn vader Juan Carlos na schandaal

Koning Felipe neemt op drastische wijze afstand van zijn vader Juan Carlos nadat die verwikkeld is geraakt in een Saudisch omkoopschandaal. Dat is het zoveelste rond de Spaanse monarchie die in eigen land minder populair wordt. 

Volgens een mededeling van het paleis ziet koning Felipe VI dus af van een deel van zijn toekomstige erfenis en schrapt hij ook een jaarlijkse subsidie aan zijn vader en ex-koning Juan Carlos. Die zou ongeveer 194.000 euro bedragen. 

Felipe lijkt op die manier afstand te nemen van de schandalen rond zijn vader die het imago van de monarchie fors aangetast hebben. Aanleiding voor de huidige stap is een schandaal waarbij 100.000 euro geld vanuit Saudi-Arabië via Panama en Zwitserland terecht is gekomen bij een fonds van ex-koning Juan Carlos. Het is niet duidelijk wat Juan Carlos daarvoor in de plaats heeft moeten doen, maar tijdens zijn regeerperiode zijn wel grote deals gesloten tussen Spanje en Saudi-Arabië.

Juan Carlos is 82 en is in 2014 afgetreden na een regeerperiode van 39 jaar. Lange tijd was hij populair, maar hij heeft veel imagoverlies geleden door zijn erg riante levensstijl, ook tijdens de harde financiële crisis, en zijn talrijke affaires met vrouwen. 

Monarchie verliest van haar pluimen

In een mededeling stelt het paleis dat koning Felipe geen weet had van stortingen vanuit Saudi-Arabië aan een fonds dat toebehoort aan zijn vader en er dus niets mee te maken wil hebben. Dat lijkt toch wel sterk op een terechtwijzing van zijn vader. 

De grote partijen zien in de monarchie een bindmiddel om de verscheiden regio's van Spanje bijeen te houden

Enkele weken geleden zijn de grote partijen in Spanje -ook de socialistische- overeengekomen om het schandaal zo te laten, maar het Zwitserse gerecht stelt wel een onderzoek in. Het Saudische geld zou via banken in Panama en Zwitserland bij een fonds van Juan Carlos terecht zijn gekomen.

Felipe grijpt dus naar de noodrem, want hij beseft dat de monarchie in Spanje op het spel staat. Juan Carlos is overigens niet de enige binnen de koninklijke familie met schandalen. Ook zijn dochter Cristina raakte betrokken in een financieel schandaal en haar echtgenoot Inaki Urdangarin zit in de cel. 

De voorbije jaren wordt de roep om een referendum over de afschaffing van de monarchie steeds luider, al houden de grote partijen die boot af. Juan Carlos was aanvankelijk populair omdat in de eerste jaren van zijn bewind Spanje werd omgevormd van de dictatuur van Franco naar een democratie en hij in 1979 het leger opriep om een staatsgreep niet te steunen. Daarvoor liep hij als "opvolger" in het spoor van dictator Franco in de hoop de dynastie na hem te kunnen herstellen. Franco kwam aan de macht nadat hij met steun van Hitler en Mussolini de republiek had verslagen in een bloedige burgeroorlog (1936-1939). 

Meest gelezen