Radio 2

Spatscherm moet apothekers beschermen tegen besmetting: "Wij staan in de vuurlinie"

Apotheek Vanlaer in Stevoort heeft een spatscherm geplaatst om de apothekers te beschermen tegen een mogelijke besmetting met het coronavirus. De apotheek wordt regelmatig ontsmet en stippen op de grond moeten de mensen op afstand houden.

Bart Vanlaer heeft in zijn apotheek een spatscherm op de toog geplaatst om te voorkomen dat hij of zijn personeel besmet raken met het coronavirus. “Dat zijn twee houten plankjes met een plexiplaat tussen. Het ziet er niet beangstigend uit en het werkt veel beter dan een mondmasker.” 

Italiaanse makelij

Vanlaer is de eerste apotheek in Limburg die deze bijzondere maatregel invoert, maar eigenlijk heeft hij het idee gekopieerd van een Italiaanse collega. “Ik zag een foto passeren van een collega die zo’n scherm gebruikte. Ik heb meteen naar een schrijnwerker gebeld en de volgende dag stonden de platen op de toog.”

De apotheek laat het niet enkel bij het spatscherm. “Er staan stippen op de vloer waar de klanten op kunnen gaan staan, zodat er voldoende afstand is tussen hen. Dat werkt positief, want als die vol staan, wachten de mensen gewoon buiten,” zegt Vanlaer. “De toog en bancontacten ontsmetten we ook voortdurend en elke avond dweilen we de vloer met chloor.” 

De thermometers zijn bijna allemaal uitverkocht

Bart Vanlaer

De alcohol om te ontsmetten is wel schaars en ook thermometers en handgel zijn zeer moeilijk te krijgen. “Van de geneesmiddelen is er wel nog genoeg voorraad. Het is dus echt niet nodig om een voorraad te komen inslaan voor het komende half jaar.” 

Bekijk hieronder de video: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen