Spoedarts over corona: "We zien dertigers zonder medische voorgeschiedenis, beelden van longen zijn angstaanjagend" 

Ook jongere gezonde mensen kunnen hard getroffen worden door het nieuwe coronavirus. Daarvoor waarschuwt spoedarts Ignace Demeyer van het OLV-ziekenhuis in Aalst. De longscans van patiënten die op zijn dienst binnenkomen zijn "ronduit angstaanjagend", zegt dokter Demeyer in "Terzake".

Nee, het zijn niet alleen ouderen of mensen die al een medisch probleem hebben die het slachtoffer worden van het nieuwe coronavirus. Daarvoor waarschuwt spoedarts Ignace Demeyer. "We zien mensen met een blanco medische voorgeschiedenis die zeer zwaar ziek zijn." Het gaat ook niet alleen om oudere generaties. "We hebben tot nu zeer weinige oudere mensen binnen gehad", stelt dokter Demeyer. "We hebben nu mensen tussen de 30 en 50 jaar die binnenkomen."

(Lees verder onder video)

Videospeler inladen...

"Ze hebben allemaal dezelfde klachten", vertelt dokter Demeyer. "Ze zijn een week ziek geweest, grieperig thuis gebleven. De griepaanval is voorbij, denken ze. Twee dagen voelen ze zich prima. En dan komen ze zich aanmelden met klachten van een droge kuchhoest en kortademigheid. Wanneer we dan hun zuurstofsaturatie (gehalte van zuurstof in ons bloed, red.) meten, zien we dat ze zeer lage zuurstofsaturaties hebben voor hun leeftijd."

Op dat moment gaat een duidelijk alarmsignaal af bij de dokters dat het om probleempatiënten gaat, maar de mensen zelf beseffen het niet altijd omdat ze zich op dat moment niet erg ziek voelen. "Ze komen gewoon binnengewandeld, maar ze zijn wel vreselijk aangetast door het virus." Spoedarts Demeyer toont ook scans van de longen van zo'n coronapatiënt. "De beelden die we gisteren genomen hebben, zijn ronduit angstaanjagend."

Ontstekingsvocht

Op de foto links ziet u normale longen. In de tweede foto zijn er al longblaasjes die voor 20 à 25 procent gevuld zijn met ontstekingsvocht. De derde scan is nog een stap erger: daar zit 80 à 90 procent ontstekingsvocht. "Die mensen kunnen uiteraard wel nog genezen, maar het is wel een levensbedreigende situatie. En het zijn mensen die niet roken, ze hebben geen andere aandoening zoals suikerziekte of hartfalen. Het zijn sportieve jonge mensen."

Viroloog Steven Van Gucht deelt die bezorgdheid. "Dat is een van de redenen waarom we aan de overheid aangeraden hebben om die drastische maatregelen in het leven te roepen en waarom we vragen dat iedereen die strikt opvolgt." Dat sommige jongeren alsnog de ernst niet in zien en fuiven organiseren of op weekend gaan, noemt dokter Demeyer "absoluut onverantwoord gedrag". 

Bekijk hieronder het gesprek met viroloog Steven Van Gucht in "Terzake":

Videospeler inladen...

Dokter Ignace Demeyer, spoedarts en afdelingshoofd in het OLV-Ziekenhuis in Aalst, waarschuwde gisteren in "Terzake" dat ook jonge mensen erg ziek kunnen worden van het Coronavirus en dat ook zij de maatregelen en adviezen heel ernstig moeten nemen.

Het interview werd massaal bekeken en gedeeld, ook op sociale media, maar het bleef ook vragen oproepen. Over de evolutie van de ziekte bijvoorbeeld, of de vage diagnose. "Terzake" ging opnieuw praten met dokter Demeyer en met een andere arts, Peter Persyn, die zelf corona heeft. Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen