Televisiepionier Nora Steyaert is overleden, een van de allereerste omroepsters

Nora Steyaert is onverwacht overleden. Samen met Paula Sémer en Terry Van Ginderen stond zij mee aan de wieg van de VRT. In oktober 1953 begon zij als omroepster bij wat toen nog het NIR heette. "Het jonge eendje in de bijt, met dat blonde haar in een paardenstaart", haalt collega Paula Sémer herinneringen op bij VRT NWS. Nora Steyaert werd 87.

1953 was een hectisch jaar voor de televisie, en presentatrice Nora Steyaert was al vroeg betrokken bij dat (toen nog) nieuwe medium. "Nora werkte al mee in de proefperiode", vertelt collega Paula Sémer. "Zij was het jonge eendje in de bijt en werd snel enorm populair, met haar lange blonde haar in een paardenstaart."

Nora Steyaert was amper 21 jaar, toen ze bekend werd als een van de drie omroepsters van het NIR, de voorloper van de VRT. Samen met Paula Sémer en Terry Van Ginderen kondigde ze de programma's aan, en ze presenteerde in die jaren ook zelf enkele televisieprogramma's, zoals "Tienerklanken" en "Kijkuit".

Bekijk hieronder een presentatie van "Tienerklanken" uit 1964, samen met Hugo Van den Berghe:

Videospeler inladen...

Nora Steyaert huwde in 1956 met de succesvolle auteur Aster Berkhof, die ook regelmatig te gast was in BRT-programma's. Ze trok zich later terug uit het publieke leven, herinneringen ophalen aan een glorieus televisieverleden hoefde niet voor haar. Nora Steyaert verbleef al enkele jaren in een woonzorgcentrum in het Antwerpse, samen met haar echtgenoot die in juni 100 jaar wordt.

Meest gelezen