Touroperatoren annuleren reizen en repatriëren reizigers: "Tienduizenden reizigers geraakt"

Touroperatoren TUI, Joker, Sunweb, Corendon en Lauwers annuleren hun reizen en repatriëren landgenoten die nog in het buitenland zitten. Volgens TUI België en Sunweb zouden "tienduizenden Belgische reizigers" geraakt zijn. De beslissing komt er na het negatieve reisadvies van Buitenlandse Zaken van afgelopen weekend.

"We zijn onze klanten aan het repatriëren en annuleren toekomstige reizen", zegt Sarah Saucin van TUI België. "Er vertrekt nu zogoed als niemand meer", zegt Luc Callewaert van Joker Reizen. "We repatriëren aardig wat klanten, maar kunnen niet iedereen bereiken." Sommige reizigers checken namelijk vaak niet hun mails of telefoontjes op vakantie, maar sommigen blijven volgens Callewaert ook met opzet onbereikbaar. "Er zijn altijd klanten die door de mazen van het net vallen."

We zijn onze klanten aan het repatriëren en annuleren toekomstige reizen

Sarah Saucin (TUI België)

Bij Sunweb wordt elk geval apart bekeken. "De situatie is land per land verschillend", zegt woordvoerder Tim Van den Bergh. "Er wordt voor elk land bekeken of de reizigers gerepatrieerd moeten worden of niet. In sommige landen mogen de reizigers dus blijven." 

Corendon annuleerde ook alle vakantiereizen in maart, maar repatrieerde nog niet zoveel reizigers. "We hoopten dat reizigers hun vakantie nog konden afmaken", zegt woordvoerster Audrey Denkelaar. "Maar we zullen deze week waarschijnlijk mensen moeten repatriëren aangezien meerdere landgrenzen sluiten."

Ook Lauwers meldt in een persbericht dat alle reizen geannuleerd zijn en dat hun kantoren niet meer bezoek- of bereikbaar zullen zijn. De touroperator vraagt zijn klanten niet "onnodig zelf contact op te nemen", aangezien ze zelf al hun klanten contacteren.

We zijn overbelast met werk, waardoor we moeten wachten op cijfers

Piet Demeyere (TUI)

Over de vergoeding zijn de vier touroperatoren het eens. "Er zijn twee verschillende gevallen in België", zegt Saucin. "Er zijn mensen die al weg zijn en vroeger terug moeten komen en mensen die nog niet vertrokken zijn." De eerste categorie zal volgens de touroperatoren een deel van zijn reis terugbetaald krijgen. De tweede categorie zal een waardebon of terugbetaling krijgen.

Precieze cijfers over het aantal Belgen in buitenland en het aantal repatriëringen zijn bij de touroperatoren nog niet beschikbaar. "We zijn overbelast met werk, waardoor we moeten wachten op cijfers", zegt Piet Demeyere van TUI.

Meest gelezen