Radio 2

Traiteur Willequet uit Kluisbergen: "Maar 100 maaltijden per dag nu, maar we mogen de ouderen niet in de steek laten"

Traiteur Willequet uit Kluisbergen is het gewoon om elke dag om en bij de 5.000 maaltijden te bereiden. Door de huidige situatie met het coronavirus zijn dat er nu maar 100 per dag. 32 mensen van het bedrijf zijn technisch werkloos. Toch stoppen ze niet volledig: "We moeten blijven maaltijden bereiden voor de zwakkere mensen, want zij hebben dat heel hard nodig", zegt verantwoordelijke Jeannine Lefebvre.

Elke dag levert traiteur Willequet 5.000 maaltijden, waarvan het grootste deel aan scholen in het zuiden van Oost- en West-Vlaanderen. Vandaag maakt de keuken er amper 100. "Volledig sluiten doen we zeker niet, we mogen onze ouderen en de sociaal zwakkere mensen niet in de steek laten", klinkt het bij verantwoordelijke Jeannine Lefebvre. "Die mensen zijn te zwak om zelf eten te maken, of kunnen moeilijk naar buiten."

Afzeggingen

De bestelwagens van Traiteur Willequet staan stil voor en rond het bedrijf. Normaal gezien zouden die allemaal de weg op moeten voor het leveren van duizenden maaltijden aan scholen of OCMW's. Maar het coronavirus zorgt hier voor een letterlijke stilstand. De telefoon van verantwoordelijke Jeannine Lefebvre staat niet stil. "De scholen hadden al afgezegd, nu wordt er afgebeld voor de schoolfeesten", zegt Jeannine.

Het coronavirus zorgt hier voor een letterlijke stilstand
Uitbaatster Traiteur Willequet Jeannine Lefebvre

Technische werkloosheid

"Tot eind april zijn we alle feesten kwijt, want drie scholen verplaatsen hun feest naar september. En wat er zal gebeuren met alle communies, niemand weet het." Voor de scholen moet het bedrijf voorlopig niets meer leveren, dat zorgt voor problemen bij de medewerkers. "Die mensen hebben plots een lager inkomen. Normaal werken hier 32 mensen, we hebben die bijna allemaal op technische werkloosheid moeten plaatsen", legt Jeannine uit.

Onze werknemers hebben plots een lager inkomen, dat is echt heel erg voor hen
Uitbaatster Traiteur Willequet Jeannine Lefebvre

Diepvries en weggeven

Wat met de voorraad verse producten? "Dit weekend hebben we soep gemaakt van alle groenten, we kijken wat in de diepvries mag. Er zijn ook maaltijden gratis weggegeven, die waren klaar en moesten anders in de vuilnisbak. Eens extra poetsen moeten we niet doen, we moeten sowieso elke dag grondig schoonmaken. We kunnen enkel hopen dat het virus snel onder controle is en dat er zo weinig mogelijk slachtoffers vallen.”

Alles verloopt volgens de regels binnen het bedrijf. "Er moet altijd verplicht een hoofddeksel gedragen worden en handschoenen. Nu komt daar ook een mondmasker bij", vertelt Jeannine.  

kasto80

Meest gelezen