Benzineprijs is op 2 weken tijd gekelderd tot het laagste niveau in 11 jaar: "Nog nooit meegemaakt"

De prijs voor benzine zakt vanaf morgen naar het laagste peil in 11 jaar. Een liter benzine 95 mag dan nog maximaal 1,182 euro per liter kosten. Een daling van 20 cent per liter op amper 2 weken tijd: de Belgische federatie van brandstofhandelaars Brafco kijkt er zelf met open mond naar. En ook daar is maar 1 verklaring voor de daling: corona.

Vanaf morgen betaalt u nog maar maximaal 1,182 euro voor een liter benzine 95 (E10). Dat is opnieuw een daling met ruim 11 cent per liter in vergelijking met vorige week. "Dat is ongezien: we hebben nog nooit meegemaakt dat de benzineprijs op twee weken tijd met meer dan 20 cent is gedaald", zegt Johan Mattart van de Belgische federatie van brandstofhandelaars Brafco.

Ook hier heeft de forse daling te maken met de wereldwijde coronacrisis. "Die zorgt voor een lagere vraag naar petroleumproducten", weet Mattart. "De economie vertraagt, er wordt veel minder gevlogen, er is ook veel minder verkeer op straat."

De economie vertraagt, er wordt veel minder gevlogen, er is ook veel minder verkeer op straat

Johan Mattart, Brafco

De poging om de dalende vraag te compenseren door een lagere productie liep vorige week spaak, na een conflict tussen Rusland en Saoedi-Arabië. "Dat heeft ervoor gezorgd dat de prijzen sindsdien in vrije val zijn. Ook de beslissing van de Amerikaanse centrale bank om de rente op nul te zetten heeft bijgedragen tot die daling."

Bang afwachten

Benzinerijders doen nu gouden zaakjes, maar de pomphouders zitten tussen hamer en aambeeld, zegt Mattart. "Zij hebben hun brandstof duurder aangekocht en nu moeten zij die veel goedkoper verkopen. Zij moeten enerzijds volgens de wet die goedkopere maximumprijs respecteren, maar anderzijds is het in België ook verboden om met verlies te verkopen. Als zij het ene respecteren, zijn zij in overtreding met het andere."

De brandstoffensector wacht nu bang af hoe de prijs verder zal evolueren. "Veel zal afhangen van de verdere verspreiding van het virus en hoe de olieproducerende landen daarop gaan reageren."

Meest gelezen