Burgemeester Diest verplicht bedrijven om mondmaskers af te geven

In Diest worden alle bedrijven verplicht om hun mondmaskers af te geven. De burgemeester heeft daarvoor een speciaal burgemeestersbesluit genomen. De stad zal de maskers uitdelen aan huisdokters en zorginstellingen.

In dat besluit heeft de burgemeester het over de urgentie en het risico voor de hulpverleners bij de bestrijding van het coronavirus én over het tekort aan mondmaskers. De burgemeester verwijst ook naar de wetgeving die hem expliciet de mogelijkheid geeft om bepaalde zaken op te vorderen. 

Type 2 en type 3 maskers

Het besluit komt niet zomaar uit de lucht gevallen. "Het is het resultaat van een overleg met alle huisartsen en zorginstellingen in de stad", vertelt burgemeester Christophe De Graef. "Daaruit blijkt dat er nu al een tekort aan mondmaskers is en dat het ook nog altijd niet duidelijk is wanneer die geleverd zullen worden. Vooral de types 2 en 3 zijn een probleem."

Vrijwillige donaties

Intussen hebben al verschillende bedrijven vrijwillig mondmaskers binnen gebracht. Bedrijven die dat nog niet gedaan hebben, krijgen vandaag bezoek van een medewerker van de stad met het dwingende verzoek om alle beschikbare maskers af te geven.  Ondermeer bedrijven in de bouwsector gebruiken mondmaskers. 

Het burgemeestersbesluit geldt niet voor particulieren. "We gaan er vanuit dat particulieren niet over zo'n grote hoeveelheden beschikken, maar we hopen wel dat mensen spontaan mondmaskers zullen aanbieden", besluit burgemeester Christophe De Graef.

Facebook Christophe De Graef
Facebook Christophe De Graef

Meest gelezen