Videospeler inladen...

Wordt er sluw een Vivaldi-netwerk geweven? Politicoloog Carl Devos: "Die nieuwe regering krijg je niet zomaar weg"

Politicoloog Carl Devos heeft het moeilijk met de gang van zaken in de politiek. "Wat men probeert te doen, is de vivaldisering van lopende zaken. Het is een soort van fuik die men heeft opgezet: Sophie Wilmès (MR) naar de koning, Wilmès formateur, dus een regering, dus een vertrouwens­stemming. Die regering, die krijg je niet meer zomaar weg", zegt hij in het Canvas-programma "De afspraak".

Nadat haar restregering gisteren ook de steun had gekregen van de oppositiepartijen PS, Ecolo, CDH, DéFI, SP.A en Groen, heeft de koning Sophie Wilmès aangeduid als formateur. Formeel betekent dat dat ze een nieuwe regering vormt, maar die zal bestaan uit dezelfde partijen als de restregering: MR, Open VLD en CD&V, mét dezelfde ministers. Een aantal oppositiepartijen zijn dus bereid steun te leveren om de coronacrisis aan te pakken waardoor er een ruime meerderheid komt in het parlement. 

De regering van Wilmès wordt voor maximaal zes maanden uitgebreid op basis van de volmachtenwet. Het parlement kan uitzonderlijk, en tijdelijk, volmachten verlenen aan de regering, zodat die wetten kan wijzigen via een gewoon koninklijk besluit. Als Wilmès het vertrouwen heeft gekregen, volgt er woensdag een debat over de regeerverklaring, donderdag een stemming. Pas dan kan de premier om volmachten vragen om de coronacrisis aan te pakken. 

Premier Sophie Wilmès bij koning Filip.

Politicoloog Carl Devos heeft een wrang gevoel bij de hele situatie. Hij spreekt van bedrog en kijkt daarbij richting PS-voorzitter Paul Magnette. "Vorige week donderdag was hij de man die contact opnam met de SP.A die een belangrijke constructieve rol heeft gespeeld met John Crombez en Connor Rousseau. De boodschap van Magnette: er moet een nieuwe regering met een andere samenstelling en premier worden gevormd, want de (corona)crisis ontspoort. Kan je dat aan N-VA laten weten om samen te zitten rond de tafel? Als je dan ziet wat Magnette er een paar dagen later van maakt, dat die ministerwissel niet nodig is, enz."

MR die lastig doet en een Paul Magnette die het lef niet heeft om door te duwen 

Politicoloog Carl Devos

Devos vindt dat een loopje nemen met de waarheid.  Waar loopt het mis? "Op het moment dat er onderhandeld wordt tussen SP.A, N-VA, PS (en CD&V was op de hoogte) loopt dat allemaal wel goed, maar zodra MR betrokken wordt, dan loopt het allemaal fout. Voorzitter Georges-Louis Bouchez (foto) had meteen door dat die reshuffle zijn partij mandaten zou doen verliezen. Binnen de PS groeide dan gaandeweg de kritiek om samen te werken met N-VA. Als je die twee samen legt: MR die lastig doet en een Paul Magnette die het lef niet heeft om door te duwen, dan vinden vijanden als socialisten en liberalen elkaar."

"Als men nu zegt dat de nieuwe regering-Wilmès II een regering is van nationale eenheid... dat is zó een groteske leugen. Wat daaronder zit is een enorme tegenstelling."

Had N-VA-voorzitter Bart De Wever gelijk om een noodregering te vormen? Devos zag ook De Wever fouten maken. "Hij heeft de forcing willen voeren door op tv te zeggen dat hij kandidaat-premier was, terwijl hij dat niet was en iedereen rond de tafel wist dat hij dat niet meende. De PS-achterban was opgejaagd. Dat druk zetten, werkte niet goed."

Trein vertrokken, maar "bankencrisis"

Devos ziet nu dat de regering, die hij Wilmes II noemt, vertrokken is. "Op het moment dat die regering het vertrouwen krijgt, is ze weg. Die is niet alleen vertrokken voor corona maar ook voor de andere bevoegdheden. Het wordt niet evident met een minderheidskabinet (zonder meerderheid in het parlement) maar die wel vertrouwen heeft gekregen en kan functioneren. Maar hoe zit dat met die niet-corona-bevoegdheden?"

Er komt een enorme sociaal-economische fall-out op ons af. Wie zal dit managen?

"Deze regering heeft macht. Waarvoor gaat die macht gebezigd worden? Deze coronacrisis moet uiteraard gemanaged worden. Maar er komt een enorme sociaal-economische fall-out op ons af. Er zijn mensen die zeggen: dit is een bankencrisis. (...) We gaan diep moeten graven om dit te compenseren. Wie zal dit managen? We waren het erover eens dat investeringen nodig waren rond klimaat, mobiliteit, pensioenen, noem maar op. Moeten we daar nog zes maanden op wachten? Er moet nú een groot sociaal-ecomisch crisisplan opgemaakt worden en kan dat met een regering die geen voldoende draagvlak heeft in het parlement?"

Getty Images

Naar een Vivaldi-netwerk zonder N-VA?

Deze hele manier van doen, vindt Devos "te sluiks (heimelijk, red.) en vals". "In oktober komt er een nieuwe federale beleidsverklaring op het menu. Dan zal die premier hoogstwaarschijnlijk parlementaire steun zoeken om daar een volwaardig programma te presenteren", redeneert Devos. "Wie is er dan nog aan boord?" Devos denkt dat er een Vivaldi-netwerk wordt geweven. Krijgen we dan toch een Vivaldi-coalitie van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten zodra de coronacrisis achter de rug is? En is paars-geel (coalitie met N-VA) definitief begraven?

Te vroeg om zeker te zijn, maar wat Kamervoorzitter en ex-opdrachthouder Patrick Dewael (Open VLD) in "Terzake" zei, was opvallend: "Wat ik wel vaststel, is dat sinds de verkiezingen al mijn voorgangers hebben geprobeerd om het verbond tussen N-VA en PS te bewerkstelligen. Ik denk dat de mensen het spuugzat zijn en dat ze willen dat de politiek tot actie overgaat."

Bekijk hieronder het volledige gesprek met Carl Devos in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen