Videospeler inladen...

Limburgers in quarantaine in Frankrijk: "Twee dagen geleden leek corona hier nog niet te bestaan"

Vanaf vanmiddag worden de regels in Frankrijk fors verstrengd om het coronavirus in te dijken. Enkel de strikt noodzakelijke verplaatsingen zijn nog toegelaten en samenscholen is verboden. “Het is hier op enkele dagen tijd volledig omgeslagen.” 

De Franse president Macron heeft gisterenavond in een videoboodschap gezegd dat de maatregelen om het coronavirus tegen te gaan fors verstrengd worden. De maatregelen gelden vanaf vanmiddag. 

Alle horeca nog open

Jasmien Vangrieken uit Lommel zit aan de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk. “Niemand mag nog buitenkomen, enkel om naar de winkel te gaan en sommige mensen om te gaan werken. Als je wel buitenkomt riskeer je een boete van 135 euro. Ik weet nog niet goed wat ik me erbij moet voorstellen, het is echt onwerkelijk.”

Op twee dagen is alles drastisch veranderd

Jasmien Vangrieken

Ook samenscholingen zijn verboden en je moet op één meter afstand blijven van elkaar. Veel mensen dragen ook mondkapjes en in de winkels is het aanschuiven. Gek genoeg is dat pas vanaf het weekend het geval. “In deze streek werd er heel weinig gezegd over het coronavirus. Zaterdagavond was alles nog open, zelfs de horeca.”

Met de auto terug

Eerst lag de focus meer op centrumsteden volgens Vangrieken, maar nu is dat volledig omgeslagen. “Twee dagen geleden leek het bij wijze van spreken alsof het nog niet bestond hier. Op die twee dagen is alles drastisch veranderd. Gisterenavond waren opeens veel rekken in de winkel leeg. Het kan echt keren op een paar uur tijd.” 

Jasmien Vangrieken bekijkt nu wanneer ze het best kan terugkomen. “We zijn hier met de auto, dus normaal moet teruggaan geen probleem zijn. Maar we gaan het alleszins zeker proberen.” 

Bekijk hieronder het liveverslag van onze collega Frank Renout in "Het Journaal":  

Videospeler inladen...

Meest gelezen