Vlaams-Brabantse steden en gemeenten richten noodposten in om coronapatiënten te verzorgen

Op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant worden noodposten ingericht om mensen op te vangen die mogelijk met het coronavirus besmet zijn. Dat is onder meer het geval in cultuurcentrum 't Bolwerk in Vilvoorde, aan de Verversgracht in Diest en in de sporthallen van Zaventem, Aarschot en Merchtem.

Gisteren raakte al bekend dat het cultuurcentrum 't Bolwerk in Vilvoorde zou worden omgedoopt tot een medische noodpost. Eén dag later volgen verschillende steden en gemeenten in onze provincie. Zo zullen in de Merchtemse sporthal patiënten terechtkunnen die normaal naar een huisarts gaan in Merchtem, Asse of Opwijk.  Al moet de patiënt wel eerst telefonisch contact opnemen met de huisdokter voor hij of zij zich in het centrum kan aanmelden. "In het centrum gaan we eigenlijk mensen met longklachten behandelen om te zien of ze al dan niet een besmetting met het coronavirus hebben opgelopen", zegt Merchtems burgemeester Maarten Mast. "Maar voor ze daar terechtkunnen, zullen ze eerst telefonisch contact moeten opnemen met hun arts, die een eerste selectie zal maken. De arts beslist of de patiënt naar hier moet komen of eventueel  doorverwezen wordt naar spoed of gewoon thuis moet blijven."

Zaventemse sporthal omgedoopt tot medisch centrum

Ook in de gemeente Zaventem wordt een extra medisch centrum voor patiënten voorzien die vermoeden dat ze besmet zijn met het coronavirus. "We installeren daarom in onze gemeentelijke sporthal in Zaventem een tijdelijke wachtzaal en een aantal tijdelijke consultatieruimten", zegt burgemeester Ingrid Holemans. "De artsen zullen daar patiënten op afspraak onderzoeken. Daar kan dus de eerste triage van patiënten gebeuren."

Om besmettingen in noodposten te voorkomen zullen we grote wachtzones inrichten waar een beperkt aantal personen tegelijk mogen wachten

Ook in Aarschot en  Diest worden medische noodposten opgestart. In Diest komt er een in containers aan de Verversgracht.  In Aarschot komt er een noodpost in de sporthal. Sowieso houdt men zich in de noodposten aan strenge veiligheidsmaatregelen. "Om besmettingen in de noodposten zoveel mogelijk te voorkomen zijn er grote wachtzones ingericht waar maar een beperkt aantal personen tegelijk mag wachten."

Meest gelezen