Geneesmiddelenproducent EG gaat meer paracetamol produceren

EG, de grootste producent van medicijnen in België, gaat meer pijnstillers produceren, omdat mensen aan het hamsteren slaan. Al is dat hamsteren niet nodig, zegt CEO van EG Jef Hus. “Het enige dat we riskeren, is niet genoeg te hebben voor patiënten die het echt nodig hebben.”

EG, de grootste producent van medicijnen in België, gaat meer paracetamol maken. Dat is een pijnstillend en koortsremmend middel waar veel vraag naar is, omdat het wordt aangeraden door dokters tijdens de coronacrisis. Apothekers merken dat niet alleen zieke mensen het geneesmiddel in huis halen. 

Hamsteren

Apothekers merkten de voorbije dagen een grote vraag naar geneesmiddelen in het algemeen.  Dat mensen uit voorzorg pijnstillers aankopen in de crisistijd is moeilijk te vatten voor EG-CEO Jef Hus. “Wij kunnen dat moeilijk plaatsen omdat er genoeg medicatie is. Zo worden er handmatig tekorten gecreëerd.”

“Wij produceren zoals altijd op volle toeren en houden natuurlijk rekening met deze uitzonderlijke situatie", zeg Hus. “Wij zijn daar deels op voorzien, maar wanneer mensen aan het hamsteren slagen, wordt het wel heel moeilijk. Wij kunnen onze productie niet zo vlug omschakelen.”

Genoeg paracetamol

Hus verzekert dat er medicatie genoeg is voor mensen die de pijnstillers nodig hebben. “Er is genoeg om zieke patiënten te helpen. Als natuurlijk iedereen paracetamol in huis haalt, ook de mensen die niet ziek zijn, kunnen wij niet volgen met de productie.” Die productie gebeurt deels in Turnhout.

Omdat er meer vraag is naar paracetamol, drijft EG de productie van de pijnstillers op. “Hopelijk kunnen we zo een antwoord bieden op het hamstergedrag”, zegt Hus. 

“Stop met hamsteren”

Hus roept op om te stoppen met medicatie te kopen wanneer je niet ziek bent. “Het brengt niets bij. Het enige dat we riskeren is niet genoeg te hebben voor de patiënten die het echt nodig hebben, en dat zou heel spijtig zijn”, zegt Hus nog.  

Meest gelezen