Geraardsbergse verpleegster in Madrid houdt de moed erin: "Dankzij jullie steun kan ik blijven verdergaan"

Ilse van Bockstaele woont en werkt als verpleegkundige in de Spaanse hoofdstad Madrid. Ze wil iedereen bedanken die haar daar elke dag steunt. “Het is hier chaotisch maar iedereen steunt ons enorm, dat geeft me een reuzegoed gevoel”, zegt Ilse bij Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Ilse is afkomstig uit Geraardsbergen maar de liefde bracht haar naar het Spaanse Madrid. Die stad is zwaar getroffen door de corona-epidemie. Als verpleegkundige staat Ilse daar elke dag klaar om mensen op te vangen in het ziekenhuis.

Drukke dagen

Het zijn hectische dagen voor zorgverleners, toch wil Ilse de tijd nemen om iedereen te bedanken. “De steun die mensen ons elke dag tonen is hartverwarmend, zo kan ik blijven verdergaan.”

Madrid is een van de zwaarst getroffen steden in Europa. “We zagen de situatie omslaan, het aantal patiënten bleef stijgen waardoor we al snel zagen welke richting we uitgingen”, legt Ilse uit in Start Je Dag. “Het is hier heel druk, we nemen meer patiënten aan maar er is een gebrek aan materiaal en de protocollen veranderen dagelijks."

Patiënten maken het werk soms moeilijker. “Ik zag een patiënt die een dokter aan het bedreigen was omdat hij 24 uur moest wachten op de resultaten van zijn test. Maar we kunnen dat niet sneller doen.” Toch houden de verpleegkundigen de moed erin.

Steun en solidariteit

“Verpleegkundigen zijn enorm solidair”, gaat Ilse verder, “we slaan liever ons ontbijt over zodat we verder kunnen werken.” Ook haar man en drie kinderen steunen haar door deze zware tijden. “Mijn zoon heeft een briefje achtergelaten met de boodschap dat ik goed moet werken en ik een massage van hem krijg als ik terugkom van het werk.”

Het dagelijks applaus in de straten is een kippenvelmoment

Ilse van Bockstaele, verpleegkundige in Madrid

Maar ook onbekenden steunen de verpleegsters dagelijks. “Sinds zaterdag weerklinkt er elke avond een applaus door de straten, dat is voor de hulpverleners. Dat geeft me enorm veel kippenvel”, sluit Ilse af. 

kasto80

Meest gelezen