Vijf weken jongleren met kroost en thuiswerk, hoe doe je dat? Pedagoge Mommaerts: "Er is tijd samen en tijd alleen"

Thuiswerken met kinderen op de achtergrond, een wankele evenwichtsoefening. Drie weken aan maatregelen door de overheid opgelegd in de strijd tegen corona en dan nog eens twee weken paasvakantie. Dat betekent vijf lange weken overbruggen met de kroost. Hoe pak je dat aan? Pedagoge en moeder Sylvia Mommaerts bood bij Vincent Byloo op Radio 1 enkele houvasten. "Creëer voorspelbaarheid en rust", is de rode leidraad. 

Mommaerts is moeder van een kind van 4 en eentje van 6 jaar oud. Intussen doet ze als docente aan de hogeschool UCLL - zoals heel wat mensen - momenteel aan telewerk. En dat hoeft niet per se constant jongleren te zijn tussen werk en het vermaken/verzorgen van kinderen. 

"We proberen structuur aan te brengen in de dag van de kinderen. Dat helpt, maar het is absoluut niet de gouden toverstaf", nuanceert ze zelf. "Structuur zorgt voor rust en voorspelbaarheid, en dat hebben kinderen op dit moment echt wel nodig. Heel hun leefomgeving verandert. Waar ze overdag naar school gingen en 's avonds thuiskwamen bij hun ouders, betekent dat nu opstaan en de hele tijd thuisblijven."

Ineens veel rollen in één omgeving

Mommaerts stelt dat je als ouder nu ineens heel wat rollen dient op te nemen in één omgeving. "Je neemt voor een stuk de rol van leerkracht over en daarnaast moet je voor een stuk werken. Dat kan voor kinderen verwarrend overkomen, want je bent plots mama of papa, leerkracht én werkmens."

Hoe pak je dat concreet aan? "Je moet structuur aanbrengen op twee vlakken: wat je wanneer doet én wat je waar doet. Die "wanneer" en "waar" zijn belangrijk en je maakt dat concreet aan de hand van een visuele dagplanning. Bij de wanneer moeten kinderen de volgorde van de dag begrijpen. Eerst opstaan, eventueel buiten wandelen, wat huiswerk maken om daarna een stukje fruit te eten, bijvoorbeeld. Maar hou ook structuur in wat je waar doet: eten aan tafel, huiswerk maken aan een bureau; als mama en papa werken, doen ze dat aan een ander bureau, enzovoort."

Wat ook kan helpen bij jonge kinderen - vooral kleuters - is het voorzien van zogenoemde "hoeken" in je huis, zoals een poppenhoek, bouwhoek of tekenhoek. "Zoals het eigenlijk is in de klas, zodat de structuur die ze kennen terugkomt in hun nieuwe omgeving." 

2010 Getty Images

Tijd samen, tijd alleen

Een andere manier om alles duidelijk te maken is "tijd samen" en "tijd alleen". "Het is de bedoeling dat we ook werken, we kunnen uiteraard niet dezelfde hoeveelheid uren kloppen. Maar we moeten ons afzonderen om dingen voor het werk alleen te doen", benadrukt Mommaerts.

Speel maar met je speelgoed... dat is té ruim

"Maak kinderen duidelijk dat jullie tijd samen hebben om gezelschaps­spelletjes te spelen, maar dat mama en/of papa tijd alleen nodig hebben om te werken. Tijdens die momenten "alleen" denk je best als ouder na hoe de kinderen die kunnen invullen. Wat kan ik hen laten doen, zodat zij zich alleen kunnen bezighouden of zelfstandig kunnen zijn? Dat kan met huistaken zijn, die leerkrachten nu massaal maken en doorsturen." Bied kleine kinderen keuzes aan. En níét het vrijblijvende "speel maar met je speelgoed". "Dat is te ruim", zegt Mommaerts. "Maar: ga je nu tekenen of ga je met klei spelen? Net zoals ze in de kleuterklas moeten kiezen tussen de hoeken."

Een derde manier is visueel tonen dat die tijd alleen ook écht alleen is. "Door bijvoorbeeld op je bureau of aan je deur een fietslampje te hangen. Als het lampje brandt, mogen de kinderen niet storen. Dat is een heel duidelijke barrière voor kinderen."

Als laatste tip geeft Mommaerts afspraken maken. "Eerst een koekje eten en dan mag je op de tablet. Maak op voorhand afspraken en wijk er niet van af."

Wees ook flexibel in je planning, zegt Mommaerts. "Planning is goed, maar staat niet in steen gebeiteld. Laat ons lief zijn voor elkaar. Wees niet te streng. Investeer eerst even tijd in die tijd samen. Na een paar dagen gaat de structuur vlotter lopen." Nog nood aan een voorbeeld? Mommaerts tekende hier een dagschema uit.

Meest gelezen