Huisartsen doen oproep aan werkgevers om geen afwezigheidsattest meer te vragen

Een groep huisartsen uit Antwerpen doet een oproep aan de werkgevers om voorlopig geen afwezigheidsattest ("doktersbriefje") meer te vragen als werknemers thuisblijven in deze corona-tijden. Een groot deel van de telefoons die de artsen krijgen, komt van mensen die alleen maar zo'n attest vragen. “Daar kruipt vreselijk veel tijd in, tijd die we niet kunnen gebruiken voor mensen met echte klachten”, zeggen de artsen.

De oproep komt van de huisartsenwachtpost Antwerpen-Oost. De artsen daar vinden het goed dat de overheid mensen de raad geeft om niet meteen naar de huisarts of de spoeddienst te hollen, als ze milde klachten hebben, maar wel de huisarts te bellen.

“Maar”, zegt huisarts Stefaan Moreel, “ik krijg ook het probleem gesignaleerd dat heel wat van die oproepen geheel of gedeeltelijk gaan over arbeidsongeschiktheid. Dus al die mensen met milde klachten bellen ons op omdat ze een attest voor de werkgever nodig hebben. Tot 75 procent van de telefoontjes gaat daarover. Soms hebben ze het niet eens over hun klachten.”

Stefaan Moreel en zijn collega’s van de huisartsenwachtpost Antwerpen-Oost verwachten dat de corona-epidemie de komende dagen nog veel erger wordt, “dat wij dus nog veel meer telefoons gaan krijgen. En die attesten moeten ook verstuurd worden. Zelfs als dat elektronisch gaat, kruipt daar veel tijd in.”

Vraag voorlopig geen afwezigheidsattest meer, laat de werknemers gewoon thuis

Vandaar de oproep van de huisartsen van Antwerpen-Oost “aan alle werkgevers” om voorlopig geen afwezigheidsattest meer te vragen. Stefaan Moreel: “Scheld alsjeblief deze verplichting tijdelijk kwijt aan uw werknemers en laat ze gewoon een week thuisblijven als ze milde klachten hebben.”

Stefaan Moreel en zijn collega’s beseffen dat er misbruik kan zijn, maar vinden dat dat in deze crisissituatie niet opweegt. “En daarbij, als iemand belt dat hij keelpijn heeft, dan krijgt hij een attest, want er wordt opgeroepen om een week thuis te blijven met zulke klachten.”

Meest gelezen