Jan Palfijnziekenhuis in Gent voert triagesysteem in: "Niet alle besmette patiënten worden opgenomen, van hieruit verwijzen we hen door"

Het Algemeen Ziekenhuis Jan Palfijn in Gent wordt een triagecentrum. Het ziekenhuis heeft een aparte ruimte buiten het ziekenhuis waar dokters beslissen wie opgenomen wordt in het ziekenhuis en wie thuis moet blijven. Ook heeft het ziekenhuis een volledige afdeling vrijgemaakt om patiënten op te vangen die besmet zijn met het coronavirus.

Momenteel ligt een 360-tal besmette mensen in het ziekenhuis in ons land. Dat aantal zal de komende dagen wellicht stijgen waardoor de huidige aangewezen ziekenhuizen niet meer genoeg plaats zullen hebben. Andere ziekenhuizen bereiden zich voor op een toestroom van patiënten. Het AZ Jan Palfijn in Gent heeft een eigen corona-afdeling en wordt een triagecentrum.

Triagecentrum in Gent

Het AZ Jan Palfijn zal normaal vanaf donderdag een triagecentrum worden. Dat betekent dat het ziekenhuis patiënten indeelt afhankelijk van de ernst van hun klachten. Directeur Ann Wynant: “Mensen nemen eerst telefonisch contact op met hun huisarts. Die huisarts beslist dan of de patiënt naar het triagecentrum moet komen. Hier in het triagecentrum onderzoeken we de mensen en zien we of iemand al dan niet besmet is met het coronavirus. Pas dan wordt beslist of een ziekenhuisopname volgt of niet.”

Het triagecentrum moet de huisdokters ondersteunen in hun werk en staat los van het ziekenuis. “Het triagecentrum bevindt zich volledig buiten het ziekenhuisgebouw, zo hoeven mensen het ziekenhuis niet te betreden.” Het gebouw is al klaar en zou vanaf donderdag gebruikt worden.

Aparte coronavleugel

De dokters in het triagecentrum zullen sommige patiënten doorverwijzen naar een ziekenhuis om daar opgevangen te worden. Momenteel gebeurt dat in aangewezen ziekenhuizen maar vanaf donderdag zal ook het Jan Palfijnziekenhuis patiënten kunnen opnemen. “We hebben een corona-afdeling opgezet waar een 50-tal patiënten kunnen verblijven, daarvoor hebben we een volledige vleugel van het ziekenhuis vrijgemaakt”, legt Wynant uit. 

“Daarnaast hebben we ook personeel opgeleid om de patiënten die besmet zijn met het coronavirus op te vangen. Zij moeten bijvoorbeeld kunnen werken met beademingstoestellen.” Het ziekenhuis is volledig voorbereid op de komst van patiënten. “Momenteel worden patiënten nog doorverwezen naar andere ziekenhuizen maar we staan klaar om hen bij te springen.”

kasto80

Meest gelezen