Laurie Dieffembacq

Opnieuw stormloop op grootwarenhuizen nu maatregelen woensdag verscherpen: "Asociaal en  nergens voor nodig"

Toen dinsdagmiddag bekend raakte dat de supermarkten maatregelen nemen om hun personeel beter te beschermen tegen het coronavirus, was er opnieuw een stormloop op voedingswaren. "Nooit gezien, het leek wel kerstavond", zegt Herman Nijs, eigenaar van de Carrefourwinkels in Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, Lanaken en Smeermaas.

"De drukte van vandaag is te vergelijken met die van kerstavond", zegt Herman Nijs, die eigenaar is van vier Carrefourwinkels. Hij noemt het een overrompeling. "Het aantal mensen in de winkels was ongelooflijk en ook wat ze kochten, was buiten proportie." Nijs benadrukt zelf nog eens dat het niet nodig is om meer dan anders te kopen. Er zijn iedere dag leveringen van nieuwe producten en er dreigt geen tekort.   

Het volume dat de mensen kopen, is buiten proportie
Herman Nijs, eigenaar grootwarenhuis

"Het is absoluut niet nodig dat mensen beginnen te hamsteren", vertelt Nijs. "We krijgen dagelijks een levering van de verse producten en drie keer per week een levering van niet-verse producten. Voorraad inslaan is dus totaal absurd. Waarschijnlijk doen ze dat door een soort paniekreactie, maar zo hamsteren is eigenlijk asociaal." 

Schermen

"Vanochtend moest er zelfs extra personeel opgetrommeld worden om de vele klanten te bedienen. We moesten alle mensen die wilden en konden werken inschakelen", zegt Nijs. "En we moesten alle kassa's open doen. Dat gebeurt normaal niet op een dinsdag. Bovendien moeten we alle rekken natuurlijk ook weer kunnen bijvullen. En dat terwijl we intussen ook rekening moeten houden met de veiligheid van ons personeel. Voor hen zijn er bijvoorbeeld vanochtend schermen aan de kassa's geplaatst." 

Vanaf morgenmiddag laten grootwarenhuizen ook minder mensen tegelijk binnen: "Volgens de overheid mogen we 10 klanten per 100m² ontvangen, maar Carrefour is nog iets  strenger en daarom laten we maar 10 klanten toe per 150m². We gaan dat ook zelf controleren."

Ik moet mijn personeel regelmatig wat peptalk geven. Ook zij zijn bezorgd en bang maar moeten toch blijven werken

Herman Nijs, eigenaar grootwarenhuis

"Het is echt heel druk voor mijn mensen", gaat Herman Nijs verder. "Natuurlijk zijn ook zij bezorgd en bang en toch moeten ze blijven werken, zodat de winkels voor iedereen kunnen open blijven en er voldoende voorraad is. Ik moet hen regelmatig opbeuren en een schouderklopje geven. Het is zeker niet gemakkelijk voor hen, maar ik merk wel dat er een bepaalde drive en teamgevoel heerst."

Meest gelezen