LIVEBLOG: België neemt "verregaande maatregelen" tegen corona: alleen nog "essentiële verplaatsingen" toegestaan

De Veiligheidsraad heeft beslist dat er vanaf morgenmiddag "verregaande maatregelen" worden getroffen "om de gezondheid van alle burgers in België te beschermen". Enkel essentiële verplaatsingen worden nog toegestaan. Niet-essentiële winkels zullen worden gesloten en er komt ook een samenscholingsverbod. De maatregelen zullen tot 5 april gelden. Volg eronder de laatste updates over het nieuwe coronavirus.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689.

Cijfers wereldwijd

Cijfers België

vastgestelde besmettingen

overleden

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wat mag wel en wat mag niet? Journaalanker Wim De Vilder zet het op een rij

De regering heeft nieuwe, verregaande maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Enkel strikt noodzakelijke verplaatsingen zijn nog toegestaan vanaf woensdag om 12 uur. Wat daaronder valt, en welke winkels nog open blijven, legt journaalanker Wim De Vilder uit in deze video.

Videospeler inladen...

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) “Politie zal met redelijke gestrengheid optreden”

Minister van Justititie Koen Geens (CD&V) heeft in het tv-programma "Vandaag" uitgelegd waarom er zo’n strenge maatregelen worden getroffen.

“Experten zeggen ons dat we verschrikkelijk streng moeten zijn, hoewel de situatie nog niet dramatisch is. Dit in de hoop dat je de curve vlugger zal kunnen afvlakken, want dat is de ervaring die men in China heeft opgedaan.”

Videospeler inladen...

Geens voegde eraan toe dat de politie gevraagd zal om “met redelijke gestrengheid” op te treden om de regels te handhaven en dat allerlei inspecties ook controles zullen uitvoeren. 

Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmes (MR) publiceert overzicht van de nieuwe maatregelen

Lijst met essentiële beroepen op komst

Videospeler inladen...

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) kondigt aan dat er een lijst komt met essentiële beroepen. Die lijst komt er om de dienstverlening van een aantal sectoren te kunnen garanderen. 

"Er zijn jobs die je niet vanop afstand kan doen", zegt de minister in het tv-programma "Vandaag". "Daar moet men de veilige afstand van elkaar kunnen bewaren."

"Als die veilige afstand niet kan, dan vraagt men om de onderneming tijdelijk te sluiten, behalve in een aantal cruciale sectoren en essentiële diensten. Voeding is er één van, de gezondheidssector natuurlijk, veiligheidsdiensten zijn dat ook."

De Croo zegt dat het Crisiscentrum een lijst zal publiceren waarin die essentiële beroepen en sectoren staan.

Federale Politie: "Bel niet naar noodnummers met vragen over corona"

Bekijk het volledige gesprek met Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De afspraak"

Videospeler inladen...
De afgelopen dagen zijn er tussen partijen en personen wonden geslagen. Maar we zijn professionals en als zo’n crisis bezworen moet worden speelt partijpolitiek heel minimaal of niet. Ik heb daar vandaag niets van gemerkt rond de tafel omdat je een crisis aan het managen bent.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De afspraak" op Canvas.
Ik denk dat de crisis beperkt zal blijven tot dit begrotingsjaar. Dit zullen geen structurele problemen zijn die we in lengte van jaren zullen meedragen.Maar dat het geld zal kosten, dat is duidelijk.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De afspraak" op Canvas

Nederland neemt scherpe treinmaatregelen: "Treinen waren nog maar 15 procent bezet"

In Nederland zullen de treinen vanaf zaterdag via een speciale basisdienstregeling rijden. Op alle stations in heel het land vertrekt twee keer per uur in beide richtingen een trein. Volgens de spoorwegbedrijven NS en ProRail kunnen op deze manier dokters en verpleegkundigen en alle andere Nederlanders in cruciale beroepsgroepen naar hun werk blijven gaan.

"De huidige situatie vraagt veel van ons allemaal. We willen ook zuinig zijn op alle NS-collega's, want we vragen veel van hen. Zeker nu we weten dat dit virus langere tijd in ons land aanwezig is, moeten we alle zeilen bijzetten om te zorgen dat dokters, hulpverleners en mensen die echt moeten reizen de trein kunnen pakken. Op deze manier houden we Nederland veilig en verantwoord in beweging", aldus Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen (NS).

Bijna alle intercity-verbindingen komen te vervallen. Volgens de NS was het aantal treinreizigers de afgelopen dagen drastisch gedaald tot 15 procent ten opzichte van een normale werkdag. NS en ProRail zeggen te hebben gekozen voor een dienstregeling die uitgaat van 35 procent van de zitplaatsen ten opzichte van normaal.

Alle bedrijven die de regels kunnen respecteren mogen open blijven. Dan spreek je niet over een lockdown denk ik.
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) in "De afspraak" op Canvas
Videospeler inladen...

Het is niet verstandig om dit geen lockdown te noemen, de bevolking verwacht een lockdown. 

Viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak" op Canvas
Er waren al straffe maatregelen afgekondigd, maar het hele weekend zijn er problemen geweest met mensen die ze niet naleefden. De maatregelen wierpen dus onvoldoende vruchten af terwijl de epidemie verder gaat.
Infectiologe Erika Vlieghe in “De afspraak” op Canvas
Alles is in een stroomversnelling gekomen door Frankrijk. Wanneer president Macron zegt dat hij harde maatregelen neemt, wordt dat opgepikt in het Franstalige landsgedeelte en dat zet druk op de Franstalige politici.
Viroloog Marc Van Ranst in "De afspraak" op Canvas

Minister Maggie De Block (Open VLD): "Verstrenging omdat het nodig is, een cruciaal moment"

Federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zegt dat verstrenging van de maatregelen tegen het coronavirus op een "cruciaal moment" komen. De maatregelen zijn nodig om de bekende curve af te vlakken, waardoor het aantal coronapatiënten niet zo sterk stijgt dat de gezondheidszorg overbelast worden. De maatregelen worden volgens De Block ook opgelegd om een betere naleving van de regels te krijgen. 

Bekijk hier wat minister Maggie De Block over de nieuwe maatregelen zegt:

Videospeler inladen...

EU-lidstaten zetten licht op groen voor sluiting buitengrenzen

De Europese Unie gaat haar buitengrenzen 30 dagen sluiten om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De leiders van de EU-lidstaten hebben ingestemd met het voorstel van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen.

Het inreisverbod voor niet-EU-onderdanen zal dertig dagen gelden, maar kan worden verlengd. Wie geen EU-burger is, maar al lang in de EU woont, zal wel nog de EU binnen mogen, net als familieleden van EU-burgers, diplomaten en "essentiële" arbeidskrachten als dokters en verpleger

Het reisverbod geldt alleen voor personen. Vrachtvervoer en grenswerkers krijgen een uitzondering.

Woensdag vergaderen de EU-leiders voort over de uitbraak van het virus.

ImageGlobe

175 coronadoden in Frankrijk

In Frankrijk is het aantal besmettingen met het coronavirus in 24 uur gestegen van 6.633 tot 7.730. 

Meer dan 2.500 zieken, 2.579 om precies te zijn, zijn gehospitaliseerd, van wie er 699 op de intensieve zorg liggen.

175 mensen zijn overleden aan het coronavirus, dat betekent dat er sinds gisteren 27 sterfgevallen zijn bijgekomen. Van het totale aantal dodelijke slachtoffers is 7 procent jonger dan 65 jaar.

Meest gelezen