Radio 2

Naaiateliers gevangenissen maken medische mondmaskers om tekort op te vangen: "Willen ook iets doen voor de samenleving"

In het naaiatelier van de gevangenis van Oudenaarde start de productie van medische mondmaskers om de tekorten op te helpen vangen. De gevangenissen van Brugge, Merksplas, Brussel en Bergen volgen later. 

"Het naaiatelier van de gevangenis van Oudenaarde heeft vroeger al mondmaskers gemaakt voor een extern bedrijf. We hebben nu de patronen gevraagd om het op grotere schaal te kunnen doen, in eigen beheer. Het idee kwam van de gedetineerden zelf en wordt uiteraard gesteund",  vertelt Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen.  De producent heeft het patroon vrijgegeven voor professionele medische mondmaskers. We kunnen aan de slag gaan."

Gevangenen kwamen zelf met het voorstel om met de productie te starten 

Kathleen Van De Vijver van het gevangeniswezen

"In Oudenaarde kunnen vandaag al 11 ervaren stikkers beginnen met de productie van zo'n 500 maskers per dag.  In Merksplas staan ook al 7 mensen klaar om eraan te beginnen. De andere gevangenissen met naaiateliers volgen snel", benadrukt Van De Vijver.

Jarenlange ervaring

Naaitateliers bestaan al jaren in verschillende gevangenissen. "Ze produceren onder meer kledij voor andere gedetineerden of voeren opdrachten uit voor externe bedrijven. We vinden het een nuttige vorm van tijdsbesteding en de gedetineerden kunnen zo een centje bijverdienen, zo'n 3 euro per uur. Er zijn enkele gevangenen die al jaren in de ateliers werken en dus voldoende ervaring hebben en nu meteen aan de slag kunnen gaan", benadrukt Van De Vijver. 

Professionele medische maskers

De maskers die in gevangenissen gemaakt worden zijn voor professioneel gebruik. "Het type wordt ook gebruikt in operatiezalen. De mondmaskers kunnen gewassen worden. Onze medische dienst heeft ons verzekerd dat ze door professionals gebruikt kunnen worden. Een certificaat kunnen we niet geven omdat we ze in eigen beheer maken maar dat is op dit moment natuurlijk bijzaak", zegt Van De Vijver. 

Meest gelezen