"Bid tot Sint-Rochus, de patroonheilige van besmettelijke ziekten"

In de katholieke kerk is Sint-Rochus de patroonheilige van de pestlijders. Hij wordt aangeroepen in tijden van besmettelijke ziekten. "Ook ik heb al tot hem gebeden", zegt priester Fons Houtmeyers van de Sint-Rochuskerk in Deurne op Radio 2 Antwerpen. 

Wijwater is uit den boze net zoals misvieringen, maar het geloof in de Sint-Rochusparochie in Deurne-Zuid houdt stand. "Sint-Rochus is de patroonheilige van de besmettelijke ziekten. Deze kerk is gebouwd na de grote cholera-epidemie halfweg de negentiende eeuw", zegt priester Fons Houtmeyers in "Start Je Dag". "In 1866 brak de ziekte ook in Deurne uit en elke dag stierven er hier mensen. De geestelijke overheden maakten zich ernstige zorgen en hebben in Deurne-Zuid een klein kapelletje gebouwd voor Sint-Rochus. Daar is later onze kerk uit gegroeid."

In 1866 stierven er in Deurne elke dag mensen aan de cholera. Daarom is onze kerk aan Sint-Rochus gewijd
Priester Fons Houtmeyers

De Sint-Rochuskerk in Deurne zal de komende dagen open zijn tussen 8u en 12u meldt Gazet van Antwerpen. "Ik mag de kerk beperkt openen van het bisdom. Ik merk dat mensen meer bidden dan in andere tijden. Uiteraard ver genoeg van elkaar. Het is hier geen stormloop", verzekert pastoor Fons op Radio 2 Antwerpen. Ook voor hem is Sint-Rochus belangrijk in tijden van corona. "Het is bijzonder dat we in de katholieke kerk een patroonheilige zoals hem hebben. Ook ik heb in mijn gebeden aan Sint-Rochus gedacht."

Meest gelezen