Poetshulpen blijven werken: "De ene dag werk ik bij 80-plussers, de andere dag bij gezinnen met kinderen"

Door de coronacrisis vragen poetshulpen zich af of het nog wel veilig is om te blijven werken. "Wij komen bij veel verschillende mensen thuis, van hoogbejaarden tot gezinnen met jonge kinderen. Ik vind het onverantwoord, maar van mijn werkgever moet ik blijven werken", getuigt poetshulp Carine in Start Je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant.

"Ik doe mijn job heel graag. Dankzij mijn werk kom ik met veel mensen in contact, in heel uiteenlopende situaties. Maar tegenwoordig werk ik met een dubbel gevoel", vertelt poetshulp Carine uit Beigem bij Grimbergen. "De ene dag ga ik poetsen bij een gezin met drie jonge kinderen, de dag nadien bij een vrouwtje van 87 jaar. Ik zou het niet op mijn geweten willen hebben dat mijn klanten ziek worden door mij."

Maar Carine heeft geen andere optie dan te blijven werken. "Ik moet van mijn werkgever.  Sommige klanten geven aan dat ik niet moet komen poetsen, maar als ik niet ga omdat ik het onveilig vind, dan moet ik een verlofdag inzetten. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ik voel me niet ziek, maar dat neemt het risico dat mijn klanten lopen niet weg."

Voorzorgsmaatregelen

Carine neemt wel haar voorzorgen. "Ik was mijn handen vaak, ik draag handschoenen en kom niet te dicht bij de klant. Maar ik blijf mij afvragen of ik daar wel moet zijn op dit moment." In de Facebookgroep "Het Huishoudhulpenhoekje" met ruim 10.000 leden maken andere poetshulpen dezelfde bedenkingen. "Is dit wel veilig voor mijn oudere klanten?", vraagt iemand zich af.  Iemand anders overweegt dan weer om al haar klanten voorlopig af te zeggen, goed wetende dat ze dan verlofdagen zal moeten opnemen, want de poetsdienst waarvoor ze werkt wil dat ze blijft werken.

Voorlopig zijn er nog geen richtlijnen van de overheid voor huishoudhulpen en zolang die er niet zijn, blijven de meeste poetshulpen aan het werk.

Meest gelezen