Professor infectieziekten over lockdown: "Niet wachten met dwingendere maatregelen"

Moet er ook in ons land een lockdown komen, zoals in Frankrijk, Italië en Spanje, om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan? Volgens Steven Callens, professor infectieziekten aan UZ Gent, mogen de maatregelen best wat dwingender gemaakt worden. En het heeft volgens hem ook geen zin om te wachten. "Als je zoiets wil doen, moet je het nu doen, niet wachten tot het aantal besmettingen en hospitalisaties nog is gestegen. Dat is vijgen na Pasen."

Na Italië en Spanje was Frankrijk gisteren het derde Europese land waarin een lockdown aangekondigd wordt. De overheid legt mensen met andere woorden op om binnen te blijven, tenzij voor echt essentiële verplaatsingen (boodschappen, dokter, werk). De vraag of er ook in ons land zo'n lockdown moet komen, en wanneer, is onvermijdelijk. De meningen daarover lopen uiteen.

Voor Steven Callens, professor infectieziekten aan UZ Gent, mogen de maatregelen gerust wat dwingender gemaakt worden. "Dat kan zeker geen kwaad, als je kijkt naar de lockdown-feestjes die er geweest zijn, shoptoerisme in Nederland... Veel mensen lijken de ernst van de situatie nog niet in te schatten. Dus kunnen maatregelen best afdwingbaar gemaakt worden", zei hij in "De ochtend".

Een week geleden werden bijeenkomsten van meer dan 1.000 mensen verboden. "Dat was afdwingbaar. Experts vonden dat veel te weinig en al heel snel kwamen er dan ook strengere maatregelen. Maar die zijn niet afdwingbaar. Scholen en winkels zijn nu dicht, in de hoop dat er minder interactie is, maar natuurlijk maken mensen nog wel niet-essentiële verplaatsingen. Dat maakt dat net die groep mensen die kwetsbaar is voor ernstige complicaties, de 30'ers tot 50'ers, nog altijd blootgesteld wordt."

Callens verwijst naar de woorden van spoedarts Ignace Demeyer van het OLV-ziekenhuis in Aalst, gisteren in "Terzake". Hij waarschuwde dat ook jonge, gezonde mensen hard getroffen kunnen worden door het nieuwe coronavirus. De longscans van patiënten die op zijn dienst binnenkomen, zijn ronduit angstaanjagend", luidde het. "De mensen beseffen het zelf niet altijd omdat ze zich op dat moment niet erg ziek voelen."

"Wachten? Dat is vijgen na Pasen"

Een lockdown heeft het voordeel van de duidelijkheid, volgens Callens. We zitten nu in een grijze zone, met veel vragen over wat nog kan en wat niet. "En er is ook de typische burgerlijke ongehoorzaamheid, denk bijvoorbeeld aan het cliché van de Belg en zijn belastingen. We gaan creatief zijn als de regels niet zo duidelijk zijn, het voordeel zoeken waar we het kunnen, zodat onze vrijheid zo min mogelijk ingeperkt wordt."

Het crisiscentrum van de federale overheid liet eerder verstaan dat er best pas nieuwe maatregelen komen als er een enorme toename is van het aantal patiënten in de ziekenhuizen is. Geen goed idee, zegt Callens: "Dat is vijgen na Pasen. Als je nu ziek wordt, ben je 10 tot 14 dagen geleden besmet, en dan stopt het niet meer met het aantal besmettingen. Dan weet je alleen dat je over 14 dagen een nog grotere golf aan besmettingen gaat hebben."

We kunnen die piek afvlakken en vertragen door ons te houden aan de maatregelen. En die maatregelen dwingender en duidelijker te maken.

Steven Callens

Als je zulke afdwingbare maatregelen invoert, moet je dat volgens Callens doen op een moment dat het nog niet zo erg is. Zoals nu. "Misschien zitten we nu zelfs al wat te ver, als je kijkt naar het aantal gehospitaliseerden. Een week geleden hadden we er 50, nu al een 300-tal. En dat zijn mensen die nog twee weken geleden geïnfecteerd zijn. We zien een stijging in het aantal gevallen per dag, gelijklopend met Italië en Spanje, waar de situatie uit de hand gelopen is."

"We kunnen die piek afvlakken en vertragen door ons te houden aan de maatregelen. En die maatregelen dwingender en duidelijker te maken. Zeker kan je pas zijn als die epidemie voorbij is. We zullen dan wel met de experts door het dal gaan en de commentaren slikken als blijkt dat er nooit een piek komt."

Bekijk het gesprek met viroloog Marc Van Ranst maandag in "De afspraak", onder meer over een lockdown:
(tekst gaat voort onder de video)

Videospeler inladen...

"Flatten the curve" is en blijft de boodschap

België was sneller dan Italië met het nemen van maatregelen, maar nu is het zaak om uit die grijze zone te komen van wat kan en wat niet, zegt Callens. "Ons land had wel sneller die sense of urgency, vorige week zagen we dat, in 24 tot 48 uur tijd was een enorme ommekeer, een situatie die van uur tot uur bijna veranderde. We moeten goed nadenken nu."

Flatten the curve, de curve van het aantal besmettingen afvlakken zodat onze gezondheidszorg niet overbelast geraakt, dat is de boodschap. En dat kan dus door de maatregelen die de overheid neemt, goed op te volgen. "Ik denk dat de meerderheid van de mensen dat wel doet, maar het is die minderheid die het niet doet, die de driver zullen zijn van de epidemie. Mensen die samenkomen zonder reden, bij hen thuis, op privéfeestjes, die gaan het verder verspreiden. Ongecontroleerde samenkomsten, die moet je echt vermijden."

Blijf in uw kot! Waarom is dat belangrijk?

Videospeler inladen...

Meest gelezen