Studenten geneeskunde draaien mee in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis

150 studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen die stage lopen, helpen in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis. De stagiaires worden ingezet op een afdeling waar hulp nodig is.  

Alle helpende handen met kennis van zaken zijn welkom in ziekenhuizen tijdens de coronacrisis. Ook de 150 studenten geneeskunde van de Universiteit Antwerpen die stage lopen, helpen mee waar nodig. In normale omstandigheden lopen de studenten stage op een specifieke afdeling. Daar is nu soms minder werk, omdat niet-dringende operaties worden uitgesteld. 

Aangepaste taken

De decaan van de faculteit geneeskunde aan de Universiteit Antwerpen, Guy Hubens, ziet verschillende mogelijkheden om de studenten nuttig in te zetten.  “Ze kunnen worden ingezet op de kritische diensten zoals de intensieve zorgen”, zei hij in Start Je Dag op Radio 2 Antwerpen. Bijvoorbeeld bij de pre-triage op de spoedafdeling van grote ziekenhuizen, waar beslist wordt hoe snel iemand geholpen dient te worden. Ze kunnen ook verplegend personeel bijstaan en callcenters van ziekenhuizen mee bemannen.  “Ze kunnen alleen maar ingezet worden in overeenstemming met de opleidingsverantwoordelijke en wanneer dat aangepast is aan hun opleidingsniveau.”

Uniek leerproces

Dat de studenten een erg leerrijke periode tegemoet gaan, staat vast volgens Hubens. “Werken in een crisissituatie en daar mee leren omgaan behoort tot de opleiding van basisarts. Dit is een unieke situatie waar zij zeer veel ervaring door opdoen”, verzekert hij.

Meest gelezen