© 2018 UCLL/Chris Berthels

Studenten in het buitenland: sommigen keren terug, anderen blijven liever ter plaatse

Heel wat Limburgse studenten zitten op dit moment in het buitenland voor een stage of op Erasmus uitwisseling. Van Hogeschool UCLL waren dat er afgelopen weekend nog ongeveer 50. Sommige studenten keren terug omwille van het coronavirus, anderen blijven ter plaatse.

Het afgelopen weekend zaten zowat 50 Limburgse studenten van UCLL in het buitenland voor hun studie. De hogeschool heeft zaterdag al haar studenten gecontacteerd die op dat moment nog in het buitenland zaten, om te horen wat ze gingen doen, nu het coronavirus zich verder verspreidt. Klaas Vansteenhuyse van UCLL: "We hebben hen geadviseerd om zo snel mogelijk terug te komen omdat de situatie enorm snel verandert." 

Ondertussen is dan ook een 20-tal studenten onderweg of terug thuis. Maar 28 van hen zijn nog in het buitenland. Het merendeel van die studenten heeft laten weten dat ze daar willen blijven en dat ze zich daar ook veilig voelen. "We hebben ook een sterk netwerk in de verschillende landen waar onze studenten zitten", zegt Vansteenhuyse, "en we voelen ook sterk de steun van onze partners in het buitenland." 

Maar er zijn ook studenten die gewoon niet terug geraken. "Er zijn inderdaad studenten die graag wilden terugkeren, maar die dat door bijvoorbeeld het sluiten van het luchtruim niet zullen kunnen doen." De hogeschool vertrouwt op de overheid en op de lokale ambassade om de studenten te kunnen adviseren. 

UCLL is natuurlijk niet de enige hogeschool met studenten in het buitenland. Hogeschool PXL had tot vorige week 170 studenten in het buitenland, verspreid over heel de wereld. Zondag heeft de hogeschool alle studenten geadviseerd om terug te keren. Ondertussen zijn er een 130-tal op de terugweg naar België, of al terug thuis. Sommige studenten kunnen niet zomaar terugkomen, omdat luchthavens gesloten zijn bijvoorbeeld. Zo blijft een student die in Peru is ter plaatse. 

Meest gelezen