Tot een derde minder opvangplaatsen in nachtopvang voor daklozen in Oost-Vlaanderen door coronamaatregelen

In Gent en Aalst zijn er ongeveer 40 bedden minder in de nachtopvang voor dak- en thuislozen omdat het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk mensen zo veel mogelijk apart te slapen legt. De capaciteit daalt zo van 119 naar 79 bedden. Het CAW is nu druk op zoek naar andere locaties. 

Bij de nachtopvang voor dak- en thuislozen in Oost-Vlaanderen zijn de gevolgen van de coronamaatregelen erg duidelijk: "We hebben in Gent 35 bedden minder en in Aalst 5", vertelt Alain Slock van het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) Oost-Vlaanderen. "Dat betekent dat onze capaciteit met ongeveer een derde is gedaald. Dat heeft alles te maken met de veiligheidsvoorschriften die we volgen. In de winter voorzien we meestal verschillende bedden in 1 kamer maar daar stappen we nu van af. Elke dak- of thuisloze leggen we sinds vrijdag apart te slapen. Enkel koppels of gezinnen kunnen nog in dezelfde ruimte opgevangen worden."

Iedereen zegt: "Blijf in uw kot!" Voor daklozen is dat natuurlijk onmogelijk

Alain Slock, CAW Oost-Vlaanderen

De dak- en thuislozen proberen zo goed en zo kwaad mogelijk de preventiemaatregelen tegen de coronabestrijding op te volgen maar staan voor bijzondere uitdagingen in vergelijking met mensen die wel een dak boven het hoofd hebben. "Iedereen geeft de raad om zoveel mogelijk thuis te blijven maar dat is voor een dakloze natuurlijk onmogelijk."

"We merken wel dat een grote groep de preventiemaatregelen erg goed opvolgt. Zo wordt hier bij aankomst in het opvangcentrum opvallend vaker de handen gewassen. We zetten ook extra in op het informeren van deze mensen. We willen niet dat er onder hen een broeihaard van het virus uitbreekt", vertelt Slock nog.  Het CAW merkt wel dat nog niet alle anderstaligen even goed geïnformeerd zijn. 

Op zoek naar extra plaatsen

Het CAW is nu, samen met de OCMW's en de stadsdiensten, op zoek naar alternatieve locaties om nachtopvang te voorzien. "We willen heel graag onze capaciteit opnieuw opdrijven naar de gewone aantallen in de winter. We zijn daar op dit moment keihard ons best voor aan het doen", getuigt Slock. 

kasto80

Meest gelezen