2020 Getty Images

Microbioloog Van Schaik over Verenigd Koninkrijk: "Regering maakt bocht, maar te langzaam"

Ook in het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal besmettingen en dodelijke slachtoffers toe. Premier Boris Johnson heeft de Britten onder meer opgeroepen om zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Hoogleraar microbiologie en infectieziekten Willem van Schaik in Birmingham stelt vast dat de Britse regering een bocht maakt na een fout rapport dat zou leiden tot een kwart miljoen doden. Maar de gemaakte bocht gaat te traag, vindt Van Schaik in "De ochtend".  

Ook in het Verenigd Koninkrijk neemt het aantal besmettingen (1.543) en dodelijke slachtoffers (36) toe. Premier Boris Johnson heeft gisteren de Britten opgeroepen om zoveel mogelijk van thuis uit te werken, en onnodige reizen en sociale contacten te mijden. Wie ziek is (droge hoest, koorts) blijft best 2 weken thuis. De achterliggende gedachte zou zijn "groepsimmuniteit" op te bouwen. Kwetsbare groepen afschermen en bewust anderen het virus laten krijgen (die er weinig last van hebben), zodat ze het geen tweede keer krijgen en kunnen doorgeven.

Hoogleraar microbiologie en infectieziekten Willem van Schaik in Birmingham stelt vast dat de Britten zich aan het advies van de regering lijken te houden. "In de treinen en bij het openbaar vervoer is het erg rustig."

Mensen gaan nog steeds naar pubs en restaurants

hoogleraar Willem van Schaik

In Londen gaat het er in vergelijking met het Europese vasteland wel losser aan toe zonder strikte maatregelen. "Het gaat hier op basis van vrijwilligheid. Mensen gaan hier nog steeds naar pubs en restaurants. Dan is er een grotere kans dat het virus wordt overgedragen. De overheid heeft een terughoudende rol en dat mag wel gaan veranderen als we het aantal infecties willen afremmen", vindt Van Schaik.

Eerst gebaseerd op foute modellen

"Wat er in Engeland is gebeurd, is dat de overheid zich heeft gebaseerd op een rapport van een aantal uitstekende wetenschappers. De berekeningen kwamen erop neer dat als we de boel zouden afremmen, het best nog zou meevallen. Maar gisteren bleek dat die modellen niet correct zijn. De weg die de overheid bleek te zijn ingeslagen, was de weg naar toch wel een kwart miljoen doden. De regering maakt nu een langzame bocht. Ik vrees een te langzame bocht. Ze zijn nog steeds niet op dezelfde koers als in België of andere landen."

Is de ziekenzorg daar voorbereid op een kwart miljoen doden? "Totaal niet, in geen enkel land in Europa. Zeker in het Verenigd Koninkrijk niet: de ziekenzorg staat al jaren onder druk omdat er te weinig geld naartoe gaat." Van Schaik heeft zichzelf alvast in quarantaine gezet. "Mijn studenten en ik doen veel werk in laboratoria, maar doen nu zoveel mogelijk thuis zodat we over een aantal weken - als de situatie onder controle is - weer aan de slag kunnen gaan." 

Premier Johnson legt geen strikte maatregelen op.
2020 Getty Images

Beluister hier het volledige gesprek met Willem van Schaik in "De ochtend" (Radio 1):

Meest gelezen