Voedselbedeling in coronatijden: "Het hart wil helpen maar het verstand zegt, opletten"

De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de voedselbedeling door de bijna 40 Sint-Vincentiusverenigingen in Limburg. De armoedevereniging wil de hulpverlening zoveel mogelijk verderzetten maar moet ook denken aan de gezondheid van de veelal oudere vrijwilligers.

De Sint-Vincentiusvereniging telt 37 afdelingen verspreid over heel Limburg.  Bijna 1000 vrijwilligers helpen er mee om kansarme gezinnen te ondersteunen met voedselpakketten en tweedehands kledij.  Maar ook hier heeft de coronacrisis zo zijn gevolgen.  "9 op de 10 vrijwilligers behoren tot de risicogroep", zegt Frans Vanspauwen, de voorzitter van de Limburgse armoedevereniging. "Alle afdelingen zoeken daarom naar oplossingen om de gezondheid van de vrijwilligers én de mensen die langskomen voor hulp zoveel mogelijk te garanderen".

Voedselbedeling aan huis

Voor sommige afdelingen zit er niets anders op dan tijdelijk de deuren te sluiten. Andere afdelingen kunnen dan weer rekenen op de steun van het plaatselijk OCMW of gemeentebestuur. Zo brengen busjes van de stad Sint-Truiden de voedselpakketten tot bij de mensen thuis. "Sommige Sint-Vincentiusafdelingen hebben dan weer creatieve oplossingen uitgewerkt", zegt Frans Vanspauwen. "Ze zetten de hulppakketten bijvoorbeeld buiten aan de deur zodat er geen fysiek contact is tussen onze vrijwilligers en de hulpvrager." 

We willen absoluut niet dat we mensen die onze hulp nodig hebben, niet zouden kunnen helpen
Frans Vanspauwen

Door de coronacrisis zijn er ook problemen met de bevoorrading. Vooral verse voeding is een probleem volgens Frans Vanspauwen. "Die producten moeten we gaan ophalen bij de supermarkten zoals Delhaize en Aldi maar ook dat is moeilijker omdat we ook daar de fysieke contacten tot een minimum willen beperken." Voor de armoedevereniging is het ook moeilijker om in te schatten hoeveel verse producten er nodig zijn. Sommige afdelingen zijn gesloten en verdelen geen voeding meer en ook het aantal mensen dat langskomt voor hulp is sinds de uitbraak van het coronavirus gedaald. 

Meest gelezen