"Blijf in uw kot of ruim uw vuil op": Vogelbescherming Vlaanderen roept coronawandelaars op afval beter op te ruimen

Vlaamse bossen en natuurgebieden krijgen door de coronamaatregelen opvallend meer bezoekers en die blijken hun afval niet altijd even goed op te ruimen. Vogelbescherming Vlaanderen roept op om vuilnis mee te nemen naar huis en het rustig te houden in de natuur. 

"Toen ik afgelopen weekend ging wandelen in het Heidebos in Wachtebeke zag ik een recordaantal bezoekers. Er stonden ongelooflijk veel auto's geparkeerd. Ik dacht even dat er een voetbalwedstrijd in de buurt was. Nog nooit heb ik er zoveel wandelaars gezien', vertelt Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. "Dat is uiteraard een goede zaak. We zijn blij dat mensen in deze moeilijke tijden rust en ontspanning zoeken in de natuur. Ik merkte wel dat er door de hoge opkomst wel te veel afval blijft slingeren." 

Blijf in uw kot of ruim uw vuil op!

Rodts merkte meer zwerfvuil op dan anders en vraagt elke bezoeker om zijn verantwoordelijkheid te nemen: "Er wordt echt te nonchalant omgesprongen met papieren zakdoekjes, verpakkingen van snoeprepen en dopjes van drinkflessen. Ruim ze op, neem ze mee naar huis! Afval hoort niet thuis in onze bossen en natuurgebieden waar wilde dieren leven." 

Houd het rustig!

Vogelbescherming Vlaanderen vraagt bezoekers ook om het rustig te houden. "Het broedseizoen komt langzaam op gang en dat betekent dat heel wat vogels nesten aan het maken zijn. De tjiftjaffen zijn bijvoorbeeld al bezig en binnenkort beginnen ook de zwartkoppen, de fitissen en de wielewaals. De vogels zijn erg schuw en bovendien zijn ze ook beschermd. Ze storen of nesten opsporen is strafbaar", benadrukt Rodts. 

(lees verder onder de foto)

Rust is voor de dieren belangrijk en het is ook mooi meegenomen voor de andere bezoekers.  "Al begrijp ik in deze tijden dat kinderen ook willen ravotten en bijvoorbeeld in bomen willen klimmen. Dat kan op sommige plekken maar doe het niet overal. Mensen met honden moeten die ook altijd aan de leiband houden om wilde dieren en vogels niet op te schrikken." 

Meest gelezen