Wat je moet doen als je denkt dat je besmet bent met het coronavirus

Een hoestje, keelpijn of koorts? Normaal gezien zijn het de symptomen van een onschuldige verkoudheid. Maar nu het coronavirus steeds meer mensen ziek maakt, zijn heel wat mensen ongerust dat ze misschien zelf besmet zijn. Wat moet je in zo'n geval doen en waar kan je terecht? We zetten het nog eens op een rijtje.

Verkoudheden zijn normaal voor de tijd van het jaar. Maar wie er dezer dagen last van heeft, voelt zich wellicht veel ongeruster dan anders. Want de typische symptomen van een verkoudheid, zoals hoesten, keelpijn, een loopneus en koorts, zijn volledig gelijkaardig met die van Covid-19, de ziekte die het nieuwe coronavirus kan veroorzaken. Hoe kan je weten of je besmet bent of niet? En wat moet je doen?

"Je kan dat zelf niet weten", zegt Stijn Vanholle van huisartsenvereniging Domus Medica. "De ene heeft bijna geen symptomen, terwijl iemand anders echt heel ziek kan worden. Enkel wie officieel getest wordt op de ziekte heeft zekerheid. Maar die test gebeurt momenteel enkel nog bij zorgverleners en wie ernstig ziek is en in het ziekenhuis wordt opgenomen."

De algemene regel blijft: iedereen met klachten aan de luchtwegen blijft thuis en neemt telefonisch contact op met de huisarts. Ga dus zeker niet in de wachtzaal zitten.

Milde symptomen?

"De huisarts zal je allerlei vragen stellen en dan telefonisch een eerste diagnose stellen. Hoe erg is je hoest, hoe voel je je? Heb je koorts? Zo ja, hoe hoog? Iedereen met milde symptomen zal uit voorzorg minstens 7 dagen moeten thuisblijven en moet ook proberen om zich zo veel mogelijk af te zonderen van andere gezinsleden," zegt Vanholle.

"Verspreiding van het virus zo veel mogelijk beperken is nu echt heel belangrijk. Het is dan ook belangrijk dat iedereen met klachten aan de luchtwegen thuisblijft. Daar zullen ook mensen met een gewone verkoudheid tussen zitten, of misschien mensen die profiteren van de situatie, maar preventie krijgt voorrang op dit moment. Dat is dan maar de bluts met de buil."

Zwaardere symptomen?

Wie meer ernstige symptomen vertoont, zoals hoge koorts, ademhalings­problemen of een drukkend gevoel op de borst, kan door de huisarts doorgestuurd worden naar spoed of naar een zogenoemd triagepunt.

Momenteel worden er zowat overal in het land tijdelijke triagecentra opgericht, met de bedoeling om ziekenhuizen en spoeddiensten te ontlasten. "In zo'n triagecentrum kunnen patiënten verder klinisch onderzocht worden. Als het nodig is, kunnen ze dan doorgestuurd worden naar het ziekenhuis", zegt Stijn Vanholle van Domus Medica. "Het heeft in ieder geval geen zin om zonder doorverwijzing van een huisarts naar zo'n centrum te stappen."

Huisartsen overspoeld

Doordat veel mensen ongerust zijn, worden huisartsen overspoeld met telefoontjes. "Veel huisartsen passen noodgedwongen hun werking aan. Er gebeuren veel minder consultaties, je moet langer wachten, of groepspraktijken stellen bijvoorbeeld één van de dokters aan om de hele dag telefonische consultaties te doen."

"Het gebeurt ook nog altijd dat mogelijk besmette mensen toch op doktersbezoek komen. Dat willen we natuurlijk vermijden. Daarom werken veel huisartsen momenteel enkel nog op afspraak, en kunnen patiënten zelf geen afspraak meer via het internet maken."

De huisartsenvereniging vraagt ook nadrukkelijk om enkel naar de huisarts te bellen als je symptomen hebt. Voor alle andere vragen kan je tussen 9 en 17 uur terecht op de infolijn 0800 14 689, of doorlopend via de website info-coronavirus.be.

Meest gelezen