AP2008

China zet minstens 13 Amerikaanse journalisten buiten: "Gevolg van Amerikaanse onderdrukking op Chinese media"

De Verenigde Staten en China zijn terechtgekomen in een heuse mediaoorlog. China kondigt aan dat het minstens 13 Amerikaanse journalisten het land uit zet. Dat doet China omdat bepaalde Chinese media zich in Amerika als "diplomatieke missies" moesten registreren. Daarna eiste de Amerikaanse overheid ook nog eens dat er maximaal 100 Chinese werknemers voor die bedrijven zouden werken. Dat betekende dat er 60 mochten opstappen.

Minstens 13 journalisten van de meest prestigieuze Amerikaanse kranten als The New York Times, The Washington Post en The Wall Street Journal moeten China verlaten. Dat kondigt de Chinese overheid aan. Het is de volgende stap in een mediaoorlog tussen de twee landen. Die begon met een opiniestuk in The Wall Street Journal, waar China werd omschreven als "de zieke man van Azië". Die term raakte in China een gevoelige snaar, omdat hij historisch beladen is. China eiste excuses van de krant, maar die kwamen er niet.

Als reactie op het uitblijven van die excuses trok China de accreditatie van drie journalisten van The Wall Street Journal in. Amerika, op haar beurt, liet dan verschillende Chinese publicaties, die in Amerika verschijnen, registreren als "staatsbedrijven". Op die manier kon Amerika inzage krijgen in het personeelsbestand van die bedrijven.

Daarop volgde in het begin van deze maand een beperking op het aantal Chinese burgers die mochten werken bij de vijf "staatsbedrijven". China moest in die bedrijven van 160 naar 100 Chinese werknemers gaan. Dat betekende dat 60 Chinezen het land moesten verlaten. 

Oog om oog, tand om tand

En nu volgt de volgende stap in dat oog-om-oog, tand-om-tandgevecht tussen de twee grootmachten. China laat minstens 13 Amerikaanse journalisten opstappen. 

Als de Verenigde Staten dit pad verder bewandelen, zullen wij nog strengere maatregelen moeten treffen

China noemt de maatregel noodzakelijk: "Het zijn gevolgen van de onderdrukking die de Verenigde Staten uitoefenen op Chinese media in Amerika. Als de VS dit pad verder bewandelt, zullen wij nog strengere maatregelen moeten treffen." 

"Er zijn geen winnaars wanneer journalisten als pionnen dienen in een diplomatieke strijd tussen de twee economische grootmachten van de wereld", zei de Foreign Correspondents Club of China (FCCC), een vereniging voor buitenlandse journalisten die in China verslag uitbrengen.

Hong Kong

Opvallend is dat in dit geval de journalisten die verbannen worden uit China ook niet in Hong Kong zullen mogen werken. Dat is anders dan normaal. Meestal mogen journalisten die hun Chinese perskaart verliezen wel nog werken in Hongkong, dat onder andere regels valt dan het vasteland.

Het aantal journalisten dat haar accreditaties verliest, is ook opvallend hoog. "Sinds 2013 zijn er in totaal slechts 9 journalisten uitgewezen", stelt de FCCC. Dat maakt deze 13 toch een strenge ingreep.

Chinese media volharden dat de Verenigde Staten het conflict is begonnen. Dean Baquet, de hoofdredacteur van The New York Times, heeft beide de Amerikaanse en de Chinese overheid aangespoord om het conflict snel te verhelpen: "Mensen hebben nood aan onafhankelijke verslaggeving, zeker nu we lijden onder dezelfde pandemie", waarmee Baquet verwijst naar het nieuwe coronavirus dat beide, Amerika en China, in haar greep houdt.

Meest gelezen