Videospeler inladen...

Hoe gaat het er op dit moment aan toe in een Belgisch ziekenhuis? "Hier wordt oorlogstaal gebruikt"

Hoe gaat het er in een Belgisch ziekenhuis aan toe tijdens de coronacrisis? “Terzake” volgde dokter Jochen Nijs. Vorige week was hij nog maag- en darmspecialist, maar hij wordt nu opgeleid om bij te springen op de dienst Intensieve Verzorging, waar het extra druk is door de uitbraak van het coronavirus.

De uitbraak van het nieuwe coronavirus heeft een enorme impact op de Belgische ziekenhuizen. Zo ook op het Sint-Trudo Ziekenhuis in Sint-Truiden. “Wat er de voorbije twee dagen is gebeurd, is alsof er een bulldozer door onze organisatie gereden is. Niets is nog zeker”, zegt dokter Jochen Nijs. “We bekijken het uur per uur.”

De veranderingen treffen alle geledingen van het ziekenhuis zegt Nijs: “Van de personeelsdienst over het onderhoud tot verpleegkundigen. Alles is broodnodig om de zaak hier draaiende te houden.”

Oorlogstaal

Het coronavirus heeft zo’n grote impact op de werking van het ziekenhuis dat er “echt oorlogstaal wordt gebruikt”, zegt dokter Nijs. De inzet van het ziekenhuispersoneel is heel groot, maar ze beseffen dat de situatie heel ernstig kan worden en dat ze zelf ook ziek kunnen worden.  

Om te voorkomen dat de situatie nog heftiger wordt en het ziekenhuis vol komt te liggen, doet dokter Nijs een oproep. “Zorg er alsjeblieft voor dat we binnen de capaciteit van de gezondheidszorg kunnen blijven.” Met andere woorden: volg de getroffen maatregelen en hou die aan, zo lang als nodig is.

Meest gelezen