Boekhandelaars, kledingwinkels ... Alles gaat dicht. Kappers werken voorlopig voort met gespreide afspraken

Sinds vanmiddag 12 uur moeten alle winkels dicht. Alleen de winkels die voeding of dierenvoeding verkopen mogen open blijven. Nachtwinkels moeten wel om 22.00 uur dicht. Ook apothekers en krantenwinkels blijven open. Een boekenhandelaar, kledingverkoopster en kapster doen hun verhaal bij Radio2 Oost-Vlaanderen.

In boekenhandel Walry in Gent zagen ze de wolk hangen, en begonnen ze zich al mentaal voor te bereiden op een sluiting, maar evident is dat niet, zegt Brenda Vanhoutte: "Je kan je heel moeilijk voorbereiden op zoiets, je weet niet wat op je afkomt. In de voorgaande dagen hadden we sowieso maatregelen genomen: handgel en handschoenen, klanten stimuleren om met de kaart te betalen, en het betaalinstrument ontsmetten. 

Brenda zag vanmorgen wel nog enkele klanten die zich wilden voorbereiden op hun tijd thuis: "Voor de middag kwamen er nog enkele klanten die dan met een stapeltje boeken buitengingen om zich niet te vervelen de komende weken. Ook boeken en andere zaken om kinderen bezig te houden gingen de deur uit. We moesten wel al twee deeltijdse medewerkers en iemand in een flexijob op werkloosheid zetten. En wat onze financiële situatie betreft: makkelijk zal het niet zijn, en we zullen creatief moeten zijn. Als kleine zelfstandige zullen we het sowieso voelen. Maar we bereiden ons intussen voor op de heropening, met nieuwe boeken en evenementen. "

Je kan je moeilijk voorbereiden op iets wat je eigenlijk nog niet kent. We weten niet wat op ons afkomt.

Brenda Vanhoutte, boekhandel Walry

Judith moest haar kledingwinkel Hauman in Temse zaterdag al sluiten, en zag ook deze week sowieso al veel minder klanten: "Ik krijg wel telefoontjes van klanten die kledingstukken willen afhalen die moesten aangepast worden. Net nu zouden we veel lente- en zomerkledij kunnen verkopen. Alles hangt hier nu. Ik probeer van de leveranciers wat solidariteit te krijgen, zodat ik facturen wat later mag betalen. Ik ben wel opgelucht dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, klanten kunnen niet naar een andere winkel. Ik moet ook niet bang zijn dat mijn klanten massaal online kledij zullen bestellen, want dat is iets wat zij niet echt doen."

Ik heb nu veel meer tijd om thuis bij mijn gezin te zijn.
Judith van kledingwinkel Hauman in Temse

Cindy van kapsalon De Schaar moet alle 37 klanten die op haar planning staan bellen: "De meesten hebben hun afspraak niet geannuleerd. Ik ga hen nu vragen om vanaf maandag gespreid te komen. Ik zal wel nooit meer dan 1 klant in de zaak binnenlaten. Ik hoop op begrip." 

Meest gelezen